Economie

Iranul, noul prieten al Moscovei, se pregătește să inunde Europa cu petrolul său, în locul petrolului rusesc care se retrage. Încă o lovitură în spate pentru Rusia

Iranul se pregătește să inunde Europa cu petrolul său pentru a înlocui transportatorii de energie ai Rusiei care pleacă: noul prieten al Moscovei a acumulat 100 de milioane de barili de petrol care pot fi livrați în Occident în orice moment. Teheranul așteaptă doar să primească undă verde.

Goldman Sachs estimează că embargoul rusesc va deschide o nișă de 1,25 milioane de barili pe zi pe piața europeană, pe care Iranul o vizează. Rezervele actuale de petrol ale Teheranului vor fi suficiente pentru 2,5 luni pentru a închide nișa lăsată liberă. După ridicarea embargoului, Iranul intenționează să exporte în total 3 milioane de barili pe zi.

În același timp, Iranul intenționează să crească producția de petrol de la 2,5 milioane la 3,8 milioane de bpd. Izolarea Rusiei face jocul țărilor care s-au aflat anterior într-o situație similară, dar care, datorită “operațiunii speciale”, au avut noroc.

Ridicarea embargoului asupra petrolului iranian ar fi un adevărat fiasco pentru diplomația rusă și pentru strategiile de politică externă, care ar fi transmis consumatorului intern ca o altă lovitură în spate. Ironia situației este că fortăreața asediată pe care bătrânii sistemului încearcă să o prezinte ca fiind Rusia are un “spate” de 360 de grade, motiv pentru care va fi întotdeauna lovită.

Iurie Romanenko

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *