Internațional

Iranul nu își are locul în Comisia ONU privind condiția femeii, declară vicepreședinta americană

Iranul nu îşi are locul în Comisia ONU privind condiţia femeii, a declarat miercuri vicepreşedinta americană Kamala Harris, care a lansat o iniţiativă pentru a declanşa scoaterea Teheranului din această instanţă, relatează AFP și Agerpres.

În contextul reprimării marilor manifestaţii care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu ”partenerii lor pentru a scoate Iranul” din această comisie a ONU ai cărei membri sunt aleşi pentru patru ani, a anunţat vicepreşedinta SUA într-un comunicat.

„Negând drepturile femeilor şi desfăşurând o represiune atât de brutală împotriva propriului popor, Iranul a arătat că nu îşi are locul în această comisie”, a mai adăugat Kamala Harrris.

„Simpla prezenţă a Iranului discreditează (pentru membrii săi) sensul de a adera la ea, precum şi activitatea sa”, a insistat ea.

Menționăm că Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede purtarea vălului, relatează AFP.

Reprimarea acestor manifestaţii, fără precedent prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979, a făcut zeci de morţi, conform ONG-urilor.

SUA şi UE au adoptat deja noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran în urma acestei reprimări.

Ţările membre ale Comisiei ONU privind condiţia femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic şi Social al ONU, ai cărui membri sunt ei înşişi aleşi de Adunarea Generală a organizaţiei.

Mandatul Iranului se încheie în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *