Război

Iranul recunoaște că a furnizat drone Rusiei înainte de invazia Ucrainei din februarie

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a precizat că acestea au fost trimise înainte de invazia din Ucraina, unde Rusia folosește drone pentru a lovi centralele electrice și infrastructura civilă, notează Reuters.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că un “număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca trupele rusești să invadeze Ucraina la 24 februarie.

În cel mai detaliat răspuns al Iranului privind dronele de până acum, Amir-Abdollahian a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

“Acest tam-tam ridicat de unele țări occidentale, potrivit căruia Iranul a furnizat Rusiei rachete și drone pentru a ajuta la războiul din Ucraina – partea cu rachetele este complet greșită”, a spus el.

“În ceea ce privește dronele, este adevărat și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a spus el.

Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone.

Agenția oficială de știri IRNA l-a citat pe Amir-Abdollahian spunând că Teheranul și Kievul au convenit să discute acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.

“Convenisem cu ministrul ucrainean de externe să ne furnizeze documentele pe care le au, potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina”, a declarat Amir-Abdollahian, dar delegația ucraineană a anulat în ultimul moment întâlnirea programată.

Ministrul iranian de externe a reiterat că Teheranul “nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Se știe că Rusia a folosit în ultima vreme masiv drone kamikaze pentru lovituri împotriva Ucrainei, pe care experții le identifică drept Shahed-136 ale Iranului, în timp ce forțele rusești le folosesc drept Geranium. Teheranul a negat în mod repetat că a predat dronele Rusiei. Casa Albă consideră că dezmințirea Iranului este falsă.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că furnizarea de arme de către Iran Rusiei pentru a duce un război la scară largă o face complice la agresiune și crime de război pe teritoriul ucrainean. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba i-a prezentat președintelui o propunere de rupere a relațiilor diplomatice cu Iranul din cauza utilizării de către Rusia a dronelor iraniene împotriva Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *