Internațional

Iranul recunoaște cooperarea în domeniul apărării cu Rusia, dar subliniază că nu trimite ”arme și drone împotriva Ucrainei”

Ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, a declarat joi, 20 octombrie, că Iranul cooperează în domeniul apărării cu Rusia, dar a subliniat că ţara sa nu trimite arme şi drone împotriva Ucrainei, transmite EFE și Agerpres.

„Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei”, a scris înaltul oficial iranian pe contul său de Twitter.

De asemenea, șeful diplomaţiei iraniene a transmis acelaşi mesaj şi într-o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell.

„Afirmaţia potrivit căreia trimitem rachete în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei nu are nicio bază. Ne opunem războiului şi escaladării în Ucraina”, a afirmat Abdolahian, comentând informaţiile cum că Iranul furnizează acest tip de armament Moscovei.

Abdolahian a oferit detalii despre convorbirea sa cu Borrell cu puţin timp înainte ca UE să anunţe impunerea de sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi entităţi din Iran, relatează sursa citată.

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unor sancţiuni care au intrat în vigoare chiar de joi împotriva a trei indivizi precum şi a unei entităţi care furnizează Rusiei drone iraniene utilizate în Ucraina.

Menționăm că Guvernul iranian a negat în repetate rânduri că trimite armament şi mai ales drone în Rusia.

EFE mai notează că liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a lăudat miercuri dronele iraniene şi a afirmat că sunt ”opera celor mai bune talente ale Iranului şi care fac cinste ţării”, împreună cu sateliţii, industria nucleară, rachetele şi vaccinurile pe care le produce statul din Golful Persic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *