Ultima oră

Irina Vlah: România sprijină educația în UTA Găgăuzia

România a început să sprijine educația în UTA Găgăuzia, în special în Comrat. Declarații în acest sens au fost făcute de Irina Vlah, bașcanul autonomiei, care a adăugat că majoritatea tinerilor găgăuzi nu vorbesc româna, limba de stat a R. Moldova, ceea ce înseamnă dificultăți de integrare și angajare.

În cadrul unui interviu pentru Balkan Insight, citat de presa de la Chișinău, sursa a mai specificat că personal învață limba română și nu se implică în dispute politice cu privire la denumirea limbii de stat.

Totodată, Irina Vlah a vorbit și despre ajutorul acordat de Guvernul de la București pentru instituțiile de învățământ din UTA Găgăuzia. „România a început să sprijine educația în autonomie, în special în Comrat. Pentru liceul Mihai Eminescu, unde limba de predare este în română, se construiește o clădire nouă. Costul total al lucrării este de un milion de euro, din care trei sferturi sunt cota României”, a mai spus bașcanul.

Amintim că în vara anului 2020, grație ajutorului substanțial oferit de România, au început lucrările pentru extinderea Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, singura instituție școlară cu predare în limba română din oraș.

Costul total al acestor lucrări se estimează la 20,7 milioane lei moldovenești, dintre care aportul Guvernului de la București este de peste 15 milioane lei, iar 5,6 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educației de la Chișinău. Noul edificiu va fi dat în exploatare la 1 septembrie 2021.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *