Externe

Irlanda planifică un fond suveran de 100 de miliarde de euro

Autoritățile din Irlanda au prezentat marţi un set de planuri care vizează transformarea unora dintre cele mai sănătoase finanţe publice din Europa într-un fond suveran de 100 de miliarde de euro, transmite Stiripesurse.

O ţară care să înregistreze surplus bugetar este o raritate în Europa, după creşterea cheltuielilor în timpul pandemiei de COVID-19, însă creşterea taxelor colectate de Irlanda de la un număr redus de mari firme multinaţionale au permis Dublinului să revină rapid pe un surplus de 2,9% din venitul naţional brut anul trecut, potrivit Agerpres.

În condiţiile în care proiecţiile bugetare arată că acest surplus va rămâne la un nivel ridicat, ministrul irlandez de Finanţe, Michael McGrath, a anunţat că va introduce un set de legi care obligă Guvernul în funcţie să investească 0,8% din PIB-ul nominal, echivalentul a 4,3 miliarde de euro, în noul fond suveran, începând din 2024 şi până în 2035.

Departamentul condus de Michael McGrath estimează că fondul denumit ”Future Ireland Fund” ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro în 2035, plecând de la ipoteza unui randament de aproximativ 4%, şi ar ajuta la reducerea costurilor cu pensiile şi schimbările climatice în viitor.

”Acesta este un plan realist şi realizabil pentru Irlanda şi fereastra de oportunitate nu va rămâne deschisă la nesfârşit. Trebuie să profităm de ea acum”, a declarat Michael McGrath.

De asemenea, Guvernul de la Dublin vrea să înfiinţeze un al doilea fond, mai mic, cu o valoare de 14 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructură şi climă, bani care vor fi puşi la dispoziţie pentru atingerea obiectivelor vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de asemenea pentru a funcţiona ca un amortizor împotriva reducerilor de capital în orice eventuale crize viitoare.

În pofida unor semnale care arată o încetinire a ritmului de creştere economică, comparativ cu situaţia de anul trecut, Ministerul irlandez de Finanţe şi-a menţinut estimările de creştere pentru acest an la 2,2%, dar şi-a revizuit prognoza de creştere pentru 2024 până la 2,2%, de la 2,5% anterior.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *