ActualitateExterne

Irlanda şi Norvegia urmează să recunoască statul palestinian

Premierul Irlandei, Simon Harris, vicepremierul Micheal Martin şi ministrul Eamon Ryan (titular a două portofolii: transporturi, respectiv mediu, climă şi comunicaţii – n. red.) urmează să susţină în curând, miercuri dimineaţa, o conferinţă de presă, după ce au indicat că Irlanda va recunoaşte statul palestinian, semnalează dpa, potrivit Agerpres.

Israelul a avertizat deja că recunoaşterea “va alimenta extremismul şi instabilitatea”.

Recunoaşterea statalităţii palestiniene a fost un punct important al politicii externe a Irlandei, în cadrul susţinerii unei soluţii cu două state pentru reglementarea relaţiilor Israelului cu palestinienii, reaminteşte dpa.

Oficiali irlandezi şi spanioli au discutat cu alte ţări europene recunoaşterea în comun a statului palestinian. Şefii celor trei partide din coaliţia guvernamentală de la Dublin i-au informat marţi pe colegii lor de cabinet despre stadiul acestor tratative.

Harris şi Martin s-au implicat în coordonarea cu alţi lideri europeni în privinţa anunţului.

În ultimele săptămâni, au mai indicat că intenţionează să facă acelaşi pas şi alte ţări din Uniunea Europeană: Spania, Slovenia şi Malta.

Potrivit cotidianului norvegian Aftenposten, care citează surse confidenţiale, şi guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian, transmite Reuters. Agenţia respectivă nu a reuşit să obţină un comentariu din partea Ministerului de Externe al Norvegiei.

Într-o înregistrare video difuzată online, Ministerul de Externe israelian a avertizat că un astfel de pas “va duce la mai mult terorism” şi va periclita orice perspectivă de pace”.

Comentatorul afirmă: “Irlanda, posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului şi ale Hamas. Un astfel de gest nu va face decât să întărească Hamas şi să slăbească o autoritate palestiniană deja disfuncţională. Faptul că liderii Hamas vă mulţumesc ar trebui să fie un semnal de alarmă. Progresul se poate obţine doar prin negocieri directe într-un context regional mai larg. Nu fiţi pioni în mâinile Hamas. Spuneţi nu recunoaşterii”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *