Externe

Irlandezii au deschis o nouă rundă de negocieri în problema transnistreană

Timp de două zile în capitala Irlandei, Dublin, reprezentanţii R. Moldova şi regiunii separatiste transnistrene vor continua discuţiile privind rezolvarea problemelor de pe ambele maluri ale Nistrului. La negocieri vor participa vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, precum şi mediatorii şi observatorii din OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şu UE. 

Întrevederea părţilor este prezidată de către Erwan Fouéré, reprezentantul special pentru reglementarea conflictului transnistrean al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

Participanţii vor discuta despre principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor, problemele specifice regiunii şi orarul viitoarelor întrevederi.  În ajunul reuniunii de la Dublin s-a anunţat că subiectul modificării formatului de pacificatori din Zona de securitate nu va fi discutat. Subiectul a revenit în atenţia opniei publice după tragicul caz de pe 1 ianuarie, la Vadul lui Vodă, unde un pacificator rus l-a rănit mortal pe un tânăr de 18 ani din satul Pârâta.

Amintim că prima rundă de negocieri în format 5+2 a avut loc la Vilnius pe 30 noiembrie după o pauză de şase ani.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *