ActualitateExterne

‘Israelul nu a primit tot armamentul american pe care l-a cerut!’

Generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului-Major Întrunit al SUA, a afirmat joi că Israelul nu a primit tot armamentul american pe care l-a cerut, unul din motive fiind că administraţia condusă de preşedintele Joe Biden nu este dispusă să îl furnizeze integral, transmite Reuters, arată Agerpres.

Statele Unite acordă Israelului un ajutor militar anual în valoare de 3,8 miliarde de dolari. Americanii au accelerat livrarea de muniţii şi apărare antiaeriană către aliaţii lor tradiţionali israelieni, însă unii democraţi şi grupuri de cetăţeni de origine arabă au criticat sprijinul ferm pentru Israel, susţinând că acesta dă statului israelian impresia de impunitate. “Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut”, a spus generalul Brown la un eveniment găzduit de Defense Writers Group, asociaţie de presă pentru jurnaliştii specializaţi în domeniul apărării şi al securităţii naţionale. “În parte fiindcă au cerut materiale pe care fie nu avem capacitatea de a le furniza, fie nu dorim să le furnizăm, nu chiar acum”, a adăugat el.

Secretarul apărării american, Lloyd Austin, s-a întâlnit săptămâna aceasta la Washington cu omologul său israelian, Yoav Gallant, iar Pentagonul a comunicat că au discutat despre asistenţa de securitate a SUA pentru Israel.”Este un dialog permanent”, a menţionat Brown.

Riposta israeliană la atacul din 7 octombrie anul trecut al organizaţiei islamiste Hamas a ucis până acum peste 32.000 de palestinieni în Fâşia Gaza, conform autorităţilor sanitare din acest teritoriu. Israelul a declanşat o ofensivă în Gaza după ce teroriştii au ucis 1200 de oameni, majoritatea civili israelieni, şi au luat 253 de ostatici, din care o parte se află încă în mâinile Hamas şi ale altor grupări.

Operaţiunile israeliene au generat o opoziţie în cadrul Partidului Democrat condus de Biden; mii de alegători au votat “neangajat” la scrutinul primar din cadrul partidului pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *