Actualitate

Istoria celei mai mari mite – 1,35 miliarde de euro pentru a-i construi lui Putin un Palat / Investigația are peste 110 milioane de vizualizari

Filmul are aproape două ore și deja a adunat peste 65 de milioane de vizualizări pe YouTube, iar ancheta este însoțită de un apel adresat rușilor pentru a manifesta sâmbătă împotriva puterii.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, afirmând că "nu este adevărat".

Alexei Navalnîi, care a înregistrat videoclipul înainte de revenirea în Rusia, spune că Putin este beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik.

Domeniul foarte luxos are, printre altele, podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou propriu. Construcția a fost finanțată, susține Navalnîi, de apropiați ai liderului de la Kremlin, precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko.

"Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin", acuză opozantul, adaugând că președintele rus este "obsedat de bogăție și de lux".

Conform acestuia, ar fi fost cheltuite 1,12 miliarde euro pentru construirea acestui complex, cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, „de 39 de ori mai mare decât statul Monaco".

În documente, palatul este proprietate a FSB, serviciul secret rusesc.

“Aceasta nu este un conac la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă un regat”, spune Navalnîi.

Domeniul ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte, care duce la Marea Neagră, iar printre clădiri există și o biserică ortodoxă.

Suprafața construită a palatului are circa 18.000 de metri pătrați.

Amintim, Alexei Navalnîi a fost arestat duminică, imediat ce a revenit în Rusia din Germania, unde fusese internat după o otrăvire cu Noviciok în august anul trecut.

A fost triis după gratii cel puțin până în 15 februarie, în cadrul unei anchete privind încălcarea controlului judiciar.

El a făcut deja apel la proteste pentru sâmbătă, 23 ianuarie, în întreaga Rusie.

Kremlinul a afirmat că atât apelurile la proteste cât și protestele în sine s-ar putea dovedi "activități ilegale".

Se știe că în Rusia, protestele neautorizate ale opoziției duc adeseori la o represiune brutală și la numeroase arestări.

De asemenea, miercuri, Navalnîi urmează să fie judecat și pentru defăimarea unui fost soldat din al Doilea Război Mondial.

La 2 februarie, un tribunal va analiza revocarea suspendării unei pedepse cu închisoarea datând din 2014, deschizând astfel calea unei încarcerări de de trei ani și jumătate.

În fine, Alexei Navalnîi este vizat de la sfârșitul lui trecute de o anchetă pentru "fraudă la scară mare", o infracțiune pentru care poate sta închisoare încă 10 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *