Actualitate

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta consideră declarațiile lui Volodimir Zelenski despre o așa-zisă anexare a Bucovinei de Nord de către România drept o eroare și drept spuse nefondate.

„Îmi exprim regretul pentru o declarație care nu este fondată pe documente de arhivă. Nu se cunoaște istoria și e păcat. Noi toți românii de aici și de dincolo am admirat prestația lui în debutul carierei lui și în campanie. Suntem solidari cu Ucraina. Probabil s-a strecurat o eroare de cunoaștere, probabil nu a avut niște studii academice și pertinente. Este o inducere în eroare, cred că cineva dintre consilierii lui l-a indus în eroare”, a spus Ion Varta.

Ion Varta explică faptul că România, în 1918, pur și simplu, „și-a adus acasă un teritoriu care îi aparținea” și a fost un act istoric absolut legitim”.

„Acest teritoriu nu a fost niciodată parte a Ucrainei. Ucraina, întâi de toate, nu a fost un stat independent. Noi, Bucovina, adică Țara de Sus, care a fost anexată la 1775 ca urmare a războiului ruso-turc și drept recompensă pentru acea neutralitate pe care a menținut-o de-a lungul acelui război de opt ani, Rusia, de comun acord cu Imperiul Otoman, au hotărât „să o mulțumească” pe Austria, și i-au acordat acest teritoriu românesc, care nu era nici ucrainean, nici austriac. Era un teritoriu românesc, care a făcut parte de secole din componența Principatului Moldovei. Românii au aveau o majoritate covârșitoare acolo. România și-a adus acasă acest teritoriu, în urma acelui târg rușinos între cele două mari imperii: rus și Turc, care au atent mereu la suveranitatea principatelor române”, a precizat Ion Varta.

Declarația lui Volodymyr Zelenski despre așa-zisa anexare a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unității şi Libertății Ucrainei. Spusele șefului de stat ucrainean au fost condamnate de deputatul român, Constantin Codreanu. El a spus că atitudinea ostilă a Ucrainei nu mai miră pe nimeni și a cerut o reacție oficială de la ministerul de Externe al României.

https://radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *