Carte

Istoricul literar Vasile Ciocanu a fost comemorat la Chişinău

Moderată de către directorul instituţiei, Valeriu Nazar, în cadrul ei au luat cuvântul acad. Haralambie Corbu, Svetlana Corolevschi, Ana Bantoş, Pavel Balmuş, Ion Ciocanu ş.a. „Activitatea lui Vasile Ciocanu la Muzeul Literaturii Române a fost una deosebită. Aici a lucrat cu dăruire şi pasiune, contribuind la constituirea patrimoniului instituţiei, precum şi la înfiinţarea caselor-muzee „A. Donici” din Orhei (1966) în colaborare cu regretatul Gheorghe Cincilei, şi „A. Mateevici” de la Căinari (1968). La muzeu şi-a început activitatea de cercetare, publicând primele studii despre Alexandru Donici şi Gheorghe Asachi”, a remarcat moderatorul.

La rândul său, acad. Haralambie Corbu a constatat, între altele, că, accentuând asupra activităţii de cercetător a lui Vasile Ciocanu, nu trebuie să neglijăm şi un alt aspect important al prezenţei sale în atenţia publică – munca de organizare a procesului ştiinţific, muncă, ce o efectua cu acelaşi zel şi cu aceeaşi angajare plenară, ca şi acea din sectorul cercetării propriu-zise.
Manifestările de comemorare a istoricului literar Vasile Ciocanu au continuat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde, Institutul de Filologie al acesteia a organizat o conferinţă ştiinţifică cu ocazia aniversării sale. Despre regretatul cercetător au vorbit directorul Institutului de Filologie al AŞM, dr. hab. Vasile Bahnaru, academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Bileţchi, Alexandru Burlacu, Anatol Gavrilov şi Ala Zavadschi.

Născut în satul Tabani, Briceni, în anii 1973-2003, doctorul în filologie Vasile Ciocanu a ocupat diverse funcţii în cadrul Institutului de Limbă şi Literatură, în 1996-2003 a fost director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *