CSI / Rusia

ISW: Eșecul ofensivei armatei regulate în Donbas îl readuce pe Prigojin în grațiile lui Putin

Fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, „pare că își recâștigă favoarea” președintelui Rusiei, Vladimir Putin din cauza ofensivei slabe de iarnă a armatei convenționale ruse din Donbas, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, compania militară privată rusă pare să primească întăriri, muniție și recunoaștere politică, spre deosebire de „eforturile anterioare ale Kremlinului de a cheltui forțele Wagner și Prigojin în Bakhmut” din ianuarie 2023.

Relațiile aparent îmbunătățite ale lui Putin cu Grupul Wagner se pot datora și reticenței sale de a susține eforturile de mobilizare și „semnalează o revenire la mobilizarea cripto”.

Pe 14 aprilie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat că Rusia și-a intensificat ofensiva asupra lui Bakhmut, deoarece armata regulată rusă și grupul paramilitar Wagner au îmbunătățit cooperarea.

În aceeași zi, Prigojin a spus că „opțiunea ideală” ar fi ca Rusia să înceteze faza activă a războiului și „să se înrădăcineze ferm” în teritoriile ocupate de ruși.

„Opțiunea ideală ar fi să anunțăm sfârșitul conflictului, să îi informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele planificate și, într-un fel, le-am atins cu adevărat”, a scris Prigojin.

Între timp, pe 17 aprilie, doi foști mercenari ai Grupului Wagner au declarat presei ruse de opoziție că au ucis zeci de civili ucraineni, inclusiv copii, precum și prizonieri de război în timp ce luptau în regiunea Donețk.

În urma interviurilor, Procuratura Generală ucraineană a declarat că a început anchetarea celor doi foști comandanți pentru crime de război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *