CSI / Rusia

ISW: Rușii desfășoară un război psihologic și informațonal în Severodonețk. Soldații de elită ai lui Putin refuză să lupte în Lugansk

În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că forțele rusești intensifică utilizarea operațiunilor psihologice și informaționale pentru a afecta moralul soldaților ucraineni.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Trupele de invazie au continuat asalturile împotriva pozițiilor ucrainene din Severodonețk. În același timp, forțele rusești încearcă să flancheze pozițiile ucrainene din regiune pentru a nu fi nevoiți să traverseze râul Severski Doneț.
  •  Armata rusă continuă operațiunile în jurul Sviatohirsk și la vest de Lyman pentru a se conecta cu operațiunile la sud-est de Izium și pentru a înainta spre Sloviansk.
  • Forțele rusești își intensifică operațiunile în nord-vestul regiunii Herson, ca răspuns la recentele contraatacuri ucrainene.
  • Trupele Moscovei din regiunea Zaporojie își concentrează atacurile terestre și de artilerie în apropierea graniței dintre Zaporojie și regiunea Donețk și probabil că încearcă să consolideze controlul asupra autostrăzii dintre Vasylivka-Orikhiv și Huliapole pentru a sprijini operațiunile din nord-estul Zaporojiei.
  • Autoritățile de ocupație susținute de Rusia încearcă să stabilească condițiile pentru integrarea politică a zonelor ocupate în Federația Rusă, dar probabil că acționează independent și într-o manieră incoerentă din cauza lipsei unei autorități de ocupație unificatoare.
  • Forțele rusești au intensificat operațiunile psihologice și de manipulare a informației pentru a degrada moralul ucrainenilor.

De asemena, ISW notează că direcția principală de informații din Ucraina (GUR) a dezvăluit miercuri că forțele Moscovei trimit mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de serviciu, să depună armele, să se predea sau să dezerteze în Rusia.

Totodată, experții americani mai precizează, citând raportările GUR, că forțele ruse trimit mesaje pe o varietate de platforme, inclusiv Telegram, Viber, Signal, WhatsApp sau chiar SMS-uri, dar și că mesajele folosesc informații de localizare pentru a amenința că vor face rău soldaților ucraineni sau membrilor familiilor acestora.

Expertul militar ucrainean Dmitri Snegirov a remarcat, în plus, că propagandiștii ruși desfășoară campanii informaționale și psihologice pentru a deteriora moralul trupelor ucrainene prin difuzarea de informații conform cărora bătălia pentru Severodonețk va deveni „următorul Mariupol”, se arată în raportul ISW.

Aceste atacuri informaționale și psihologice urmăresc probabil să scadă moralul militarilor ucraineni, în timp ce operațiunile pe mai multe axe de înaintare continuă să genereze un număr mare de victime atât de partea ucraineană, cât și de partea rusă, mai precizează analiștii americani.

Soldații ruși refuză să lupte și s-au întors în Rusia

Comandanții militari ruși continuă să se confrunte cu provocări legate de generarea de forțe de luptă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că birourile de înrolare militară din Crimeea falsifică rezultatele examenelor medicale obligatorii administrate în timpul perioadei de recrutare de vară pentru a maximiza numărul de recruți, susține ISW.

Poliția rusă a arestat un bărbat care a aruncat un cocktail Molotov și a dat foc unei clădiri administrative locale din Crimeea în semn de protest față de invazia în Ucraina, ceea ce indică probabil o nemulțumire tot mai mare față de eforturile de război ale Rusiei. De altfel, mobilizarea forțată în Republicile Populare Donețk și Lugansk exacerbează tensiunile sociale și provoacă proteste în Donbas, mai punctează analiștii americani.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că elemente nespecificate ale Diviziilor de Asalt Aeropurtat 106 și 76 ale Gărzii (formațiuni de elită ale armatei Moscovei) au refuzat să participe la lupte în regiunea Lugansk și s-au întors în Rusia. Divizia 76-a de Asalt Aeropurtat a Gărzilor a participat anterior la asalturile asupra Kievului, Izium și Popasna, ceea ce a dus probabil la demoralizarea trupelor, mai arată evaluarea ISW.

Potrivit ISW, efort principal de război al ru;ilor este desfășurat în estul Ucrainei. Acesta este apoi compus dintr-un efort subordonat și trei eforturi de sprijin.

  • Efort subordonat: încercuirea trupelor ucrainene în „punga” dintre Izium și regiunile Donețk și Lugansk. 
  • Efort de sprijin 1: Orașul Harkov; 
  • Efort de sprijin 2: Axa sudică; 
  • Efort de sprijin 3: Activități de consolidare a controlului în zonele ocupate de Rusia.

Termenul de <<pungă>> în terminologia militară reprezintă o zonă sau un teritoriu cu unități militare existente pe aceasta, în jurul căreia linia frontului este închisă de către inamic.

Autoritățile de ocupație susținute de Rusia au continuat să stabilească condiții politice pentru integrarea teritoriilor ucrainene ocupate în ultimele 24 de ore. Direcția principală de informații a Ucrainei (GUR) a raportat că autoritățile de ocupație din regiunea Herson desfășoară „sondaje sociale” false pentru a stabili condiții pentru un „ referendum” privind aderarea la Federația Rusă. 

Potrivit raportului, cetățenii regiunii Herson primesc apeluri de la actori neidentificați care pun o serie de întrebări manipulatoare pentru a influența opiniile despre Rusia, război, ocupație și Vladimir Putin. 

GUR a declarat că rezultatele acestor „sondaje” fabricate vor fi folosite de autoritățile de ocupație pentru a susține că cetățenii ucraineni au un gând favorabil legat de aderarea la Rusia, justificând astfel în mod fals anexarea de teritorii.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *