InternaționalRăzboi

ISW: Rușii își schimbă narațiunea după loviturile din Crimeea. Rezidenții ceceni sunt nemulțumiți de Kadîrov

În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineața, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că actualul comandament militar rus își pierde probabil din ce în ce mai mult încrederea în securitatea Crimeei, în urma recentelor lovituri ucrainene asupra obiectelor militare rusești din Crimeea.

Surse rusești citat de ISW au raportat miercuri că viceamiralul Viktor Sokolov l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov în funcția de comandant al Flotei Mării Negre cu baza în Crimeea, transmite Digi24.

Concluziile raportului ISW: 

  • Conducerea militară rusă susține în mod fals că recentele atacuri asupra obiectelor militare rusești din Crimeea sunt atacuri teroriste pentru a deturna apelurile de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.
  • Forțele Moscovei au încercat mai multe atacuri nereușite în apropierea graniței dintre Harkov și regiunea Donețk, în zone forestiere dificile din punct de vedere tactic. Trupele ruse au continuat să atace fără succes așezări la sud-est de Siversk și au lansat mai multe atacuri la nord-est și la sud de Bahmut și încearcă probabil să îmbunătățească pozițiile tactice în apropiere de Horlivka.
  • Forțele ruse au obținut câștiguri limitate la nord-vest de orașul Donețk și în apropierea graniței administrative dintre regiunile Zaporojie și Donetsk.
  • Armata de invazie se pregătește probabil să își apere liniile de comunicații terestre în triunghiul Melitopol-Tokmak-Berdiansk prin minarea așezărilor de pe linia de front din estul regiunii Zaporojie.
  • Regiunile rusești continuă să formeze noi unități de voluntari și să facă campanii de recrutare, dar ce se confruntă cu dificultăți de a găsi personal dispus să lupte. Autoritățile de ocupație rusești se străduiesc să sporească măsurile de control în teritoriile ocupate pe fondul creșterii activității partizanilor.

Rusia vrea să schimbe narațiunea 

ISW observă că spațiul informațional rusesc a fost totuși dornic să mențină un nivel ridicat de secretizare în ceea ce privește numirea lui Sokolov, din cauza amenințării pretinse de „pericol terorist” în Sevastopol.

Recentele lovituri ucrainene (asociate cu partizanii și cu forțele armate ale Kievului) asupra mijloacelor militare rusești din Crimeea, inclusiv asupra sediului central al Flotei din Sevastopol, au plasat probabil forțele de ocupație în stare de alertă ridicată și au dus la restructurarea forțelor, logisticii și conducerii grupării rusești din Crimeea pentru a atenua impactul unor noi lovituri, se arată în evaluarea ISW.

Experții americani citează în analiza lor și direcția principală de informații militare a Ucrainei, de exemplu, care a raportat că forțele ruse relochează zeci de avioane și elicoptere din Crimeea în zone mai îndepărtate din Peninsulă și din Rusia continentală.

De asemenea, ISW mai precizează că actuala conducere rusă și spațiul informațional naționalist rusesc s-au dedicat din ce în ce mai mult încadrării recentelor lovituri ucrainene asupra pozițiilor militare rusești din Crimeea drept acte de terorism, pentru a schimba narațiunea, îndepărtând-o de încălcările rusești ale dreptului internațional și de apelurile adresate Occidentului de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului. 

Surse rusești au descris în mod inexact loviturile asupra sediului Flotei Mării Negre, a unui depozit de muniții și a bazei aeriene Saki ca fiind acte de terorism.

Moscova vrea să submineze solicitările Ucrainei de a desemna Rusia drept stat terorist

Serghei Aksionov, șeful administrativ numit de ruși al Peninsulei Crimeea, a susținut pe 17 august că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Crimeea a neutralizat celulele organizației Hizb ut-Tahrir al-Islami, o organizație politică fundamentalistă islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrala și în Crimeea în rândul comunității tătarilor din Crimeea și care este interzisă în Rusia. 

Fără a furniza nicio dovadă, Aksionov a acuzat guvernul ucrainean că coordonează operațiunile Hizb ut-Tahrir al-Islami în Crimeea. 

ISW spune că oficialii ruși vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operațiunile desfășurate de organizații afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mișcarea partizană ucraineană de comunitatea internațională și de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat sponsor al terorismului.

ISW mai notează că atacurile împotriva țintelor militare ruse legitime se încadrează în domeniul utilizării legale a forței și nu sunt acte de terorism și nici nu există dovezi care să sugereze că extremiștii islamiști au condus aceste atacuri.

Rușii continuă să se confrunte cu provocări în recrutarea de voluntari pentru război

Autoritățile regionale și serviciile de securitate ruse continuă să se confrunte cu provocări în recrutarea de voluntari pentru operațiunile rusești în Ucraina. 

ISW spune și că direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că recrutorii militari ruși răpesc tineri ceceni pentru a încadra patru batalioane de voluntari ceceni, provocând tensiuni sociale în republică. 

GUR a remarcat că rezidenții ceceni își exprimă nemulțumirea față de șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, pentru că i-a forțat pe bărbații ceceni musulmani să ducă un război între statele predominant creștine (Rusia și Ucraina).

Autoritățile locale din Rusia încearcă probabil să distribuie anunțuri de recrutare în locuri cu trafic civil ridicat și vizează populațiile vulnerabile financiar din satele rurale.

Forțele ruse continuă practicile de mobilizare sub acoperire în regiunea ocupată Lugansk și fac publicitate pentru servicii contractuale în regiunea Donețk ocupată. Forțele ruse se luptă să sporească controlul asupra teritoriilor ocupate pe fondul temerilor de creștere a activității partizane. Mai multe atacuri partizane și rapoartele unei contraofensive ucrainene au împins autoritățile de ocupație să ia măsuri mai severe și mai vizibile pentru a consolida controlul administrativ al localităților ocupate.

Oficialii ucraineni din regiunea Herson au raportat că forțele ruse au răpit-o pe șefa districtului Verkhnorohachytskyi, Svitlana Korotun, pe 16 august, pentru că a refuzat să colaboreze cu autoritățile de ocupație ruse. Acest incident face parte dintr-o tendință mai largă a forțelor ruse, care încearcă să câștige legitimitate prin a-i convinge pe liderii autorităților locale să colaboreze cu trupele invadatoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *