ActualitateEconomie

Italia ar putea obţine două miliarde de euro din vânzarea unei participaţii deţinute la Eni SpA

Guvernul italian intenţionează să vândă o participaţie de până la 4% la Eni SpA, după ce compania petrolieră finalizează planul de răscumpărare de acţiuni, o tranzacţie care va permite Romei să-şi reducă datoria imensă, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. Executivul vrea să obţină aproximativ 20 de miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 – 2026, a anunţat Trezoreria în Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia. Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanţa noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că autorităţile de la Roma speră să obţină aproximativ două miliarde de euro din vânzarea participaţiei, ca parte a planului de vânzare a activelor de stat.

La Bursa de la Milano, acţiunile Eni înregistrau joi u declin de 1,2%, la 14,47 euro.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au refuzat să comenteze informaţia. În prezent, Trezoreria italiană deţine o participaţie de 4,7% la Eni, iar banca de stat Cassa Depositi e Prestiti 27,7%. Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, declara recent că ar trebui vândute şi participaţii la compania feroviară de stat şi la firma care gestionează reţeaua de autostrăzi. Miercuri, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Giorgetti a anunţat că discută vânzarea unor participaţii cu fonduri străine, dar nu a precizat ce companii sunt implicate şi care sunt potenţialii cumpărători. Italia ar putea obţine două miliarde de euro din vânzarea unei participaţii deţinute la Eni SpA Între timp, Guvernul merge înainte cu vânzarea unei participaţii de 25% la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA şi de 41% la compania aeriană ITA Airways.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *