„Italia vrea să scape de el…”
„Nimănui nu-i pasă…”
După ce mi s-a interzis să intru fără permisiunea administraţiei la Spitalul „Opera della Provvidenza di Sant Antonio” din Padova, unde e internat Nicolae Creţu, m-am întâlnit cu Ana în oraş. Nu ştiam, dar în acea zi se împlineau trei ani de la accident… Femeia mi-a spus că Nicolae a ajuns în Italia în 2004, ascuns prin veceurile trenurilor, cu susţinerea unei firme „condusă de oameni mari de la Chişinău”. Cei doi s-au cunoscut la Padova şi au devenit prieteni.
Tragedia neaşteptată a răvăşit-o pe femeie. „Colea traversa o stradă de 12 metri în lăţime şi a fost lovit de maşina în viteză când mai avea de parcurs un metru. A fost aruncat în sus şi apoi, căzând, a avut un nou impact cu automobilul, după care a fost târât pe asfalt… I-au fost fracturate clavicula, bazinul, coastele. E un miracol că a rămas viu”, exclamă Ana. Lucrurile nu sunt deloc curate, ne asigură ea, arătându-se indignată de faptul că testul de alcoolemie, la care a fost supus şoferul, a dispărut din dosar… „Italianul, Alfonso Maielo, care face parte din mafia de la Napoli, niciodată nu s-a prezentat la audieri, niciodată nu m-a sunat să mă întrebe de e viu sau nu Colea. La tribunal, când mă duc, am impresia că sunt la bar sau în piaţă. Toţi se distrează şi cred că nimănui nu-i pasă”.
„Numai aici poate să trăiască”
Fiind internat la terapie intensivă, pentru început tratamentul moldoveanului fusese gratuit, în baza asigurării oferită de „Caritas” persoanelor nelegalizate în Italia. Ulterior, chestura de Padova i-a eliberat permis de şedere pentru tratament, ceea ce presupune achitarea serviciilor medicale de către pacient. Ana crede că şi de data aceasta s-a făcut o nelegiuire, deoarece Nicolae se afla pe teritoriul Italiei când a suferit accidentul şi urma să primească permis de şedere umanitar, care prevede că toate cheltuielile sunt suportate de statul italian. Oricum, Primăria de Padova s-a angajat să-i achite tratamentul până la 29 iunie, când documentul a expirat. „Am cerut să fie reînnoit permisul, garantându-le că le vom reîntoarce banii din despăgubirile plătite de şofer, dar mi s-a refuzat… Până în prezent mă rog la toate instituţiile competente să-l păstrăm în Italia. Numai aici poate să trăiască”, crede Ana. Ea menţionează că, acum doi ani, s-a adresat după ajutor şi la Ambasada din Roma. I s-a spus că RM nu o poate ajuta cu nimic, decât cu un avocat moldovean…
„Toţi l-au uitat”
Între timp, Nicolae fusese transferat la un centru de reabilitare din Vicenza, unde, după şase luni, s-a reînvăţat să ridice telefonul la ureche şi să bea singur apă. Însă, fiind readus la Padova, şi-a pierdut aceste capacităţi. „Colea nu mă mai urmăreşte cu ochii. Uneori plânge sau râde. Zilele astea, am plâns împreună…”, spune Ana, cu privirea umedă de lacrimi.
De fapt, se pare că italienii doresc să se izbăvească de Nicolae, iar Moldova nu se ştie câte şanse i-ar putea da pentru supravieţuire. „Când am anunţat-o pe şefa secţiei că se simte rău, ea a strigat: „De ce nu-l lăsaţi să moară?”. Italia vrea să scape de el, dar în Moldova nu-l dau, că o să moară. Acolo nimeni n-o să-l mai îngrijească. Cine-i va tăia unghiile, cine-l va spăla, cine-i va călca hainele? Toţi l-au uitat… Numai eu trăiesc cu lucrul şi cu Colea, cu Colea şi cu lucrul…”, adaugă Ana.
Am abordat această problemă şi cu Nicolae Nucă, consulul RM de la Bologna. Potrivit diplomatului, cazul Nicolae Creţu este examinat de autorităţile italiene, dar şi de ministerele de Externe şi al Sănătăţii de la Chişinău. „Viaţa lui depinde de nişte aparate ce-i creează condiţii de a supravieţui. Cel mai înjositor este că nimeni din Moldova nu vrea să-l ia. Suntem în stare de alertă şi încercăm cu toţii să obţinem pentru el un permis de şedere de gen umanitar”, a precizat consulul
În ianuarie curent s-a stins din viaţă mama lui Nicolae, iar taică-său nu l-a văzut de şase ani. Culmea e că acesta nici nu se interesează de fiul său.
Din Padova
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!