Actualitate

Ivan Ceban acuzat că folosește banii Primăriei în scopuri politice. A fost sesizată Procuratura

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl acuză pe primarul Ion Ceban că ar utiliza resursele administrative și banii publici în scopuri de partid. Totodată, consilierii anunță că vor sesiza Procuratura Generală (PG), acuzându-l pe Ceban în două cauze penale de traficul de influență din Codul Penal.

Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban că ar utiliza banii din Bugetul Civil, care este destinat pentru proiecte depuse de către locuitorii municipiului, transmite Agora.

„Vrem să demascăm o altă ilegalitate înfăptuită de Ion Ceban, o schemă de delapidare a banilor publici prin programul buget Civil Chișinău. El ia bani din acest buget și le acorda la media servită lui pentru a-și face PR politic”, susține consilierul Roman Cojuhari.

Astfel, potrivit secretarului Fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, în fiecare an, Consiliul Municipal Chișinău alocă 3 milioane de lei pentru proiectele cetățenilor, de la terenuri de joacă pentru copii până la diverse activități pentru un mod sănătos de viață.

„Anul acesta, bugetul a fost relansat și s-a făcut concursul de proiecte, dar ne-am trezit cu un concurs mimat și făcut de dragul ochilor lumii ca să câștige proiectele de media, care să facă reclamă pentru viitoare campanie electorală”, afirmă secretarul fracțiunii.

În acest an, la proiectul bugetului Civil au participat 28 de proiecte care trebuiau să concureze pentru a obține bugetare de la primărie.

„O fost făcută o Comisie pentru aceste proiecte și aici s-a întâmplat schema. Comisia e interpretat eronat regulamentul și a exclus o mare parte din proiecte de la procesul de selecție și votare. A fost încălcat faptul că autorii nu au fost chemați la comisie, a fost încălcat faptul că în premieră s-au acceptat bani pentru microfoane, peste 30 de mii de lei s-au dat pentru a cumpăra dispozitive noi din bugetul primăriei, pentru achiziții TV peste 50 de milioane de lei și bani pentru profilaxia altor microfoane, reclamă pe paginile de socializare, sondaje în suburbii și alte proiecte de PR care până acum nu se regăseau”, susțin consilierii.

Prin urmare, fracțiunea PAS declară că au câștigat proiectele media, fapt pentru care vor sesiza organele abilitate.

„Acum vedem roada care se întâmplă,  avem podcast Chișinău unde sunt diverși funcționari publici ai Primăriei și îi laudă și urmează mai multe sponsorizări și reclame pe Facebook care pregătesc să facă o imagine bună a primarului din banii noștri. Noi nu am găsit o altă soluție decât să ne adresăm la instanțele de drept. Depunem la PG un denunț în acest sens  și vom cere primarului și vom merge în Consiliul municipal să cerem ca la aceste emisiuni să fie invitați și reprezentanții societății civile ca să se discute real despre problemele din Chișinău, nu doar funcționari serviți”.

Sursa citată a încercat să solicite o reacție de la purtătoarea de cuvânt a primarului, Natalia Ixari, însă aceasta are telefonul deconectat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *