Social

Japonezii ne vor încălzi școlile și grădinițele în 25 de sate

După ce, din 1997 încoace, a dotat cu tractoare, combine și altă tehnică agricolă satele noastre, proiect în care a investit peste 20 de milioane de dolari, de astă dată Guvernul Japoniei a venit cu un grant în valoare de 1,154 mln. ieni (cca.14 mln. USD) pentru procurarea și instalarea cazanelor de peleți produși din reziduuri agricole, în școlile și grădinițele Republicii Moldova din mediul rural, precum și a construcției unei minifabrici de peleți la Chișinău.

Acordul prin schimb de note a fost semnat astăzi de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova, Vasile Bumacov, și Excelența sa,Toichi Sakata, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în RM cu sediul la Kiev.

Potrivit ministrului Bumacov, implementarea proiectului va contribui la economisirea resurselor financiare alocate de către administrația publică locală pentru încălzire, la creșterea nivelului de trai în zonele rurale și la sporirea eficienței întreprinderilor agricole.

„Acest proiect ne va ajuta să plătim mai puțin pentru gazele naturale importate. El va crea posibilități pentru crearea a peste 300 locuri de muncă. Dacă până acum unii ardeau paiele în câmp, iar crengile din vița de vie – la marginea drumului, acum biomasa ne va încălzi și va face țara noastră mai curată”, a declarat ministrul Vasile Bumacov.

La rândul său, Excelența sa, Ambasadorul Japoniei, Masakazu Ichikawa, și-a exprimat speranța că utilajele moderne oferite de către țara sa le vor fi de folos cetățenilor din Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *