Externe

Japonia primește aprobarea AIEA de a deversa în ocean reziduurile de la centrala nucleară Fukushima, în ciuda protestelor Beijingului

Japonia a obținut marți, 4 iulie, aprobarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU pentru planul său de a deversa în ocean apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima, distrusă de tsunami, în ciuda unei rezistențe acerbe din partea Beijingului și a unor locuitori din zonă, relatează Reuters.

După o analiză de doi ani, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că planurile Japoniei sunt în conformitate cu standardele de siguranță la nivel mondial și că acestea vor avea un „impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și mediului”.

„Aceasta este o seară foarte specială”, i-a spus Rafael Grossi, șeful AIEA, premierului Fumio Kishida, înainte de a-i înmâna un dosar albastru gros care conținea raportul final.

Ulterior, Grossi a declarat reporterilor de la Clubul Național de Presă din Japonia, unde a fost întâmpinat de un mic grup de protestatari, că va încerca să calmeze îngrijorările persistente și că va plasa personal al AIEA la centrala Fukushima pentru a monitoriza eliberarea.

„Trebuie să recunoaștem că un astfel de lucru nu s-a mai întâmplat înainte”, a spus el, adăugând că Japonia va avea ultimul cuvânt de spus în privința deversării, care ar trebui să dureze între 30 și 40 de ani.

Guvernul japonez susține că procesul este sigur, deoarece a tratat apa – suficientă pentru a umple 500 de piscine olimpice – folosită pentru răcirea barelor de combustibil de la centrala Fukushima, după ce aceasta a fost avariată de cutremurul și tsunamiul care a urmat.

Japonia nu a precizat o dată pentru începerea eliberării apei, în așteptarea aprobării oficiale din partea organismului național de reglementare nucleară pentru Tokyo Electric Power, al cărui cuvânt final cu privire la planul dezvăluit în 2021 ar putea veni chiar în această săptămână.

Sindicatele japoneze din domeniul pescuitului se opun de mult timp planului, spunând că acesta ar anula munca de reparare a reputației după ce mai multe țări au interzis unele produse alimentare japoneze după dezastrul din 2011.

O petiție din regiunile din jurul fabricii a adunat peste 250.000 de semnături de când a fost făcută propunerea.

Unele țări vecine s-au plâns, de asemenea, de-a lungul anilor, de amenințarea la adresa mediului marin și a sănătății publice, Beijingul fiind cel mai mare critic.

„Japonia va continua să ofere explicații poporului japonez și comunității internaționale într-o manieră sinceră, pe baza dovezilor științifice și cu un nivel ridicat de transparență”, a declarat Kishida, în timp ce se întâlnea cu Grossi.

Prin intermediul ambasadei sale din Japonia, Beijingul a declarat că raportul AIEA nu poate fi un „permis” pentru deversarea apei și a cerut suspendarea planului.

Apă tratată

Japonia spune că apa a fost filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă. Apa tratată va fi diluată până la niveluri de tritiu mult sub cele aprobate la nivel internațional înainte de a fi eliberată în Pacific.

Într-o prezentare făcută luna trecută jurnaliștilor străini în China, oficialii japonezi au declarat că nivelurile de tritiu din apa tratată sunt mai mici decât cele găsite în apele reziduale eliberate în mod regulat de centralele nucleare din întreaga lume, inclusiv în China.

Oficialii au declarat că au făcut încercări multiple și repetate de a explica Beijingului știința care stă la baza poziției Tokyo, dar ofertele lor au fost ignorate.

Marți, China a declarat că comparația făcută de Japonia între nivelurile de tritiu din apa tratată și din apele reziduale „confundă complet conceptele și induce în eroare opinia publică”.

Grossi va vizita miercuri centrala de la Fukushima. După călătoria sa în Japonia, el se va îndrepta spre Coreea de Sud, unde consumatorii au cumpărat sare de mare și alte produse înainte de eliberarea apei.

De asemenea, se așteaptă ca Grossi să viziteze Noua Zeelandă și Insulele Cook, în încercarea de a calma îngrijorările legate de acest plan, potrivit presei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *