InternaționalLumea

Japonia spune că trebuie să se asigure că sancțiunile americane asupra proiectului rusesc de GNL nu vor avea un impact negativ asupra aprovizionării cu gaze naturale lichefiate

Japonia se va asigura că aprovizionarea sa cu energie nu va fi afectată de sancțiunile pe care Statele Unite le-au impus recent asupra proiectului Arctic GNL 2 din Rusia, în care deține o participație, a declarat marți ministrul Industriei, Yasutoshi Nishimura.

Japonia, al doilea mare cumpărător de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, se bazează pe GNL ca un combustibil de tranziție înainte de a atinge neutralitatea în materie de carbon în 2050 și are contracte de furnizare și participații în proiecte la nivel global pentru a garanta importurile.

Proiectul Arctic GNL 2 urmează să fie lansat luna viitoare, iar acționarul Japonia este eligibil pentru 2 milioane de tone metrice de GNL pe an, sau 3% din totalul importurilor, odată ce uzina va fi complet operațională în a doua jumătate a acestui deceniu.

“Un anumit grad” de impact al sancțiunilor americane impuse săptămâna trecută asupra proiectului siberian pentru a pedepsi Rusia pentru războiul său din Ucraina este “inevitabil”, a declarat Nishimura reporterilor.

“Vom colabora cu Grupul celor șapte țări pentru a face o judecată cuprinzătoare și pentru a răspunde în mod corespunzător, astfel încât să nu afectăm aprovizionarea stabilă cu energie a națiunii noastre”, a adăugat el.

Capacitatea maximă a proiectului este de 19,8 milioane de tone pe an, din care 80% sunt destinate Asiei, inclusiv pentru acționarii săi chinezi CNPC și CNOOC, care dețin împreună 20% din acțiuni.

Novatek (NVTK.MM) are o participație de 60%, iar TotalEnergies deține alte 10%. Japonia deține restul de 10% din acțiuni.

“Recunoaștem că acesta este un proiect important pentru aprovizionarea stabilă cu energie a Japoniei pe piața GNL, unde se așteaptă ca cererea și oferta să rămână strânse pentru moment”, a declarat Nishimura.

O sursă din ministerul industriei, care a refuzat să fie numită deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa, a declarat că Japonia este deosebit de preocupată de stabilitatea importurilor sale de energie, deoarece războiul Israelului împotriva Hamas ar putea pune în pericol aprovizionarea din Orientul Mijlociu.

Japonia importă cea mai mare parte a petrolului său și peste o zecime din GNL din regiunea Golfului.

Mitsui & Co (8031.T), care deține o cotă combinată de 10% din proiect împreună cu Organizația japoneză de stat pentru metale și securitate energetică, a declarat săptămâna trecută că va examina impactul sancțiunilor și “va lua măsurile adecvate” în cooperare cu guvernul și cu alte părți interesate.

Mitsui, a cărei expunere la Arctic GNL 2, inclusiv investițiile, împrumuturile și garanțiile, a fost de 249 de miliarde de yeni (1,7 miliarde de dolari) la sfârșitul lunii septembrie, nu și-a modificat orientarea privind profitul net pentru întregul an din cauza sancțiunilor.

Japonia este, de asemenea, acționar în proiectul petrolier rusesc Sakhalin 1 și în uzina de GNL Sakhalin 2.

(1 dolar = 150,1300 yeni)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *