Economie

Japonia va oferi R. Moldova un împrumut de 13,5 miliarde de yeni japonezi

Japonia va oferi Republicii Moldova un împrumut de 13,5 miliarde de yeni japonezi. Ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu și vicepreședintele senior al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) Ando Naoki au semnat acordul de împrumut pentru politici de dezvoltare întru redresarea economică a țării noastre, transmite Ziarul de Gardă.

Asistența bugetară are ca obiective: atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, dar și susținerea reformelor ce urmăresc sporirea rezilienței economice și competitivității țării.

„Acest suport financiar va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, fiind direcționat spre sprijinirea reformelor politice și instituționale ale R. Moldova, construirea rezilienței și creșterea competitivității pentru a reduce vulnerabilitățile la șocuri viitoare”, a menționat ministra Veronica Sirețeanu.

De asemenea, Ambasadorul Japoniei dl. Yamada Yoichiro a accentuat faptul că Japonia dorește să continue colaborarea cu Guvernul și cu cetățenii Moldovei pentru promovarea integrării cu Europa și pentru depășirea provocărilor generate de invazia Rusiei în Ucraina. „Suntem alături de Moldova în efortul său de a construi un viitor democratic, prosper și sigur”, a declarat acesta.

„În calitate de membru al comunității internaționale, JICA își arată respectul sincer pentru eforturile extraordinare pe care Guvernul și poporul Moldovei le-au depus de la declanșarea crizei din Ucraina. Prin acest împrumut, sprijinim eforturile neobosite ale Guvernului R. Moldova de răspuns această criză și de reformă instituțională. De asemenea, JICA continuă cooperarea noastră sub formă de asistență tehnică prin trimiterea experților noștri din domeniile sănătății și de dezvoltare a industriei, pentru a completa eforturile dumneavoastră. Sperăm că o astfel de cooperare va contribui la depășirea situației dificile fără precedent în care se află țara dumneavoastră”, a remarcat Vicepreședintele senior al JICA Ando Naoki.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și promovării dezvoltării economice sustenabile în Moldova, printre care:

  • Proiectul de modernizare a tehnicii și echipamentului agricol în sumă de 2.1 miliarde yeni japonezi;
  • Programul de dezvoltare economică și socială, care a oferit utilajele medicale în sumă de 100 milioane yeni japonezi;
  • Proiectul pentru îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor în sumă de 1.6 miliarde yeni japonezi;
  • Programului de consolidare a sistemului medical în sumă de 1 miliard yeni japonezi,
  • Programul de granturi în domeniul securității umane ”Kusanone” în sumă de aproximativ 215 milioane yeni japonezi în perioada dintre 2019 și 2022, etc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. după guvernarea ong-iștilor și strănepoții vor achita datoriile… or, strategiile/programele nu-s decât bule…termenul expiră, banii se evaporă, scopuri nerealizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *