InternaționalUE / Nato

Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere ”la timp” la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere oficial la alianţă în noul an, a declarat Stoltenberg într-un interviu la sfârşit de an pentru DPA, citat luni, potrivit Agerpres.

El nu a fost în măsură să spună când se va întâmpla exact acest lucru. Cu toate acestea, Stoltenberg s-a declarat ”absolut încrezător că procesul de ratificare va fi finalizat la timp”.

De asemenea, el a clarificat astfel că nu se aşteaptă ca Turcia să blocheze procesul de aderare pentru mult mai mult timp.

Cel mai estic membru al alianţei de apărare a refuzat până acum să ratifice aşa-numitele protocoale de aderare pentru a deschide calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

Conducerea turcă îşi justifică poziţia faţă de cele două state pentru presupusul lor sprijin faţă de ”organizaţii teroriste” precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), potrivit dpa.

Mai există şi speculaţii că exporturile de arme suspendate de parteneri NATO ar putea juca un rol. De exemplu, Statele Unite au exclus Turcia din programul lor de avioane de luptă F-35 după ce guvernul de la Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în ciuda preocupărilor considerabile de securitate din partea partenerilor NATO.

Vă amintim că Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO în luna mai, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina.

Până la sfârşitul lunii iunie, se părea că disputa asupra presupusului sprijin al Suediei şi Finlandei pentru ”organizaţiile teroriste” a fost soluţionată.

Cu toate acestea, Turcia consideră acum că acordurile încheiate la acel moment nu au fost încă îndeplinite, în special de către Suedia. Astfel, Ankara cere extrădarea presupuşilor terorişti, printre altele, aminteşte DPA.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său suedez Tobias Billstrom că ei nu sunt ”nici măcar la jumătatea drumului” în punerea în aplicare a acordurilor.

Totodată, el a criticat, printre altele, faptul că Curtea Supremă suedeză a oprit recent extrădarea jurnalistului Bulent Kenes, cerută de Ankara.

Ulterior, fiind întrebat dacă nu ar fi mai bine să existe opţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale unor ţări precum Turcia, Jens Stoltenberg a spus că nu există niciun motiv să se speculeze care ar fi abordarea dacă tratatul fondator este negociat astăzi.

Dar, el a mai remarcat că există şi diferenţe de opinii între aliaţi în probleme precum democraţia şi statul de drept, adăugând că NATO este un forum important pentru aliaţi de a-şi exprima îngrijorările.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *