Sănătate

Joacă un rol esențial în menținerea sănătății mușchilor și oaselor

Oamenii de știință preocupați de încercarea de a încetini procesul de îmbătrânire și chiar de a inversa ceasul biologic al organismului. Printre soluțiile populare se numără și consumul de suplimente de vitamina D, care joacă un rol esențial în menținerea sănătății mușchilor și oaselor, de obicei afectate de procesul de îmbătrânire.

Cercetările au demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D pot crește riscul de pierdere musculară și de căderi asociate cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, legătura dintre suplimentele de vitamina D și procesul de îmbătrânire este un subiect complex. Recent, cercetătorii italieni au efectuat un studiu de revizuire pentru a aduce claritate în această privință. Îmbătrânirea la nivel biologic implică diverse modificări celulare, cum ar fi scurtarea telomerilor, instabilitatea genelor, markerii moleculari ai ADN-ului și inflamația cronică. Aceste modificări sunt complexe și interconectate, ceea ce face dificilă identificarea unei soluții specifice, cum ar fi suplimentarea cu vitamina D, pentru a aborda îmbătrânirea.

Impactul suplimentelor de vitamina D asupra îmbătrânirii este încă în curs de investigare Unele studii indică faptul că vitamina D poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii epigenetice și la reducerea deteriorării ADN-ului, dar nu pare să afecteze semnificativ lungimea telomerilor. Dovezile privind eficacitatea vitaminei D în combaterea semnelor de îmbătrânire la om rămân limitate, majoritatea studiilor fiind efectuate pe animale. Este esențial să înțelegem că impactul suplimentelor de vitamina D asupra îmbătrânirii este încă în curs de investigare. În timp ce unele studii sugerează anumite doze sigure pentru populația generală, persoanele ar trebui să dea dovadă de prudență, deoarece dozele mari de vitamina D pot avea efecte adverse.

În plus, suplimentele de vitamina D pot interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi statinele, subliniind importanța consultării cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a începe orice regim de suplimentare. În concluzie, deși există un interes crescând în utilizarea suplimentelor de vitamina D pentru a susține longevitatea și a combate semnele de îmbătrânire, există încă un decalaj considerabil între teorie și aplicarea practică. Ruggiero și colegii săi subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a transpune aceste descoperiri în strategii eficiente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *