Social

Jocurile de noroc, drama mai multor familii

De aceea, probabil, Ioana nu s-ar fi adresat după ajutor și sfaturi niciodată, dacă n-ar fi ajuns de mai multe ori la spital cu leziuni grave sau cu comoții cerebrale. Și asta deoarece concubinul ei o bate cu bestialitate, chiar în prezența copilului. Ea vrea să-l părăsească, dar îi este frică. Agresorul îi spune că dacă va pleca o va găsi și o va omorî, iar în ultima perioadă, Ioana aude de la el tot mai des: „Fără mine ești un nimeni. Treaba ta e să mă aștepți acasă cu mâncare”.

Conform studiilor recente, cele mai multe abuzuri în familie sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. O altă cauză, însă, este și dependența abuzatorului de jocurile de noroc.

Este nevoită să suporte toate chinurile pentru că nu are unde pleca

Ioana trăiește împreună cu partenerul ei de mai bine de cinci ani. Au împreună un copil de doi ani. Locuiesc în apartamentul surorii lui, care este plecată în străinătate. Înainte de a rămâne însărcinată, Ioana avea o carieră de succes și era împlinită din punct de vedere profesional. Acum, însă, femeia nu muncește și primește doar o indemnizație lunară pentru copil.

Concubinul ei, în schimb, nu a lucrat niciodată, dar are foarte mulți bani. Femeia nu înțelege cum acesta câștigă atât de mult și de aceea nu exclude că o face prin intermediul furturilor, escrocheriilor și jocurilor de noroc. Ioana spune că acesta stă nopți întregi prin cazinouri și vine acasă spre dimineață. Mai mult, l-a auzit vorbind la telefon despre sume enorme de bani, dar și despre faptul că ar avea datorii. Uneori, bărbatul nu vine acasă luni întregi. Astfel, Ioana este sigură că acesta are și o amantă.

Chiar dacă este abuzată ori de câte ori îi vine cheful partenerului ei, femeia nu are unde pleca, pentru că, după decesul părinților, a vândut casa părintească. Frații ei sunt la muncă în străinătate și, de asemenea, nu o pot ajuta, deoarece și ei au probleme. Femeia este disperată și nu știe încotro s-o apuce.

A cheltuit toți banii de la nuntă pe jocurile de noroc

Într-o situație asemănătoare este și o altă familie. Grigore s-a căsătorit recent cu o fată cumsecade și cu studii. Au făcut o nuntă mare, frumoasă. În prezent, tânăra familie locuiește împreună cu socrii.

De câteva luni au apărut mai multe probleme. Grigore a devenit foarte nervos și agresiv. Dispărea nopțile fără să spună nimic. Peste o perioadă de timp s-a aflat că acesta are niște prieteni cu care practică jocuri de noroc. Tânărul nu mai merge la serviciu. Mai mult, toți banii câștigați la nuntă i-a cheltuit și nici măcar nu și-a anunțat soția sau părinții. Tânăra soție nu mai vrea să trăiască într-un asemenea calvar și își dorește divorțul. Părinții bărbatului sunt disperați în încercarea de a-și salva fiul și familia nou formată, care până nu demult era una foarte fericită.

Victimele pot solicita ordonanță de protecție

Avocata Lilia Potâng de la Asociația „Promo-LEX” spune că în aceste situații victimele pot beneficia de mai multe măsuri de protecție. Acestea trebuie să scrie o cerere în judecată și să solicite ordonanță de protecție, iar acest lucru va permite evacuarea forțată a abuzatorului. La fel, avocata recomandă ca victimele să depună o plângere la poliție pentru acte de violență în familie.

„Agresorul va fi pedepsit în funcție de prejudiciile corporale cauzate. Dacă se va demonstra că au fost provocate leziuni grave, acesta riscă să ajungă după gratii până la 15 ani. Din păcate, legea nu permite ca persoanelor să li se interzică practicarea jocurilor de noroc, de aceea în aceste două cazuri femeile trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a se apăra”, subliniază ferm Potâng.

Juristul își amintește din propria experiență că, de regulă, persoanele abuzate evită să-l denunțe pe abuzator pentru că le este frică, au copii minori, sunt dependente financiar sau le este rușine de gura satului, a vecinilor sau a rudelor.

„Amenințările lor sunt doar niște vorbe goale”

Psihologul Larisa Mămăligă evidențiază că jocurile de noroc doar scot la iveală agresivitatea care a fost prezentă la acești bărbați de la început. De regulă, aceasta se manifestă atunci când persoana suferă un eșec în viață. Ea mai afirmă că în asemenea situații aceștia pierd sume impresionante de bani prin cazinouri sau case de pariuri, iar agresivitatea se transformă din pasivă în activă și suferă cei apropiați.

„Atunci când cineva devine dependent de jocurile de noroc în cap i se schimbă multe lucruri. La unii dependența este urmată de autodistrugere psihologică, alții au tentative de suicid sau tulburări nervoase, iar cei mai mulți devin violenți. În cazurile descrise, femeilor nu trebuie să le fie frică să plece, pentru că, în mare parte, toate amenințările sunt doar niște vorbe goale. Bărbații le terorizează și permanent încearcă să le țină în presiune. Cei care practică jocurile de noroc sunt foarte buni manipulatori, chiar dacă, la rândul lor, singuri se lasă manipulați ușor. Dacă totuși doresc să păstreze familia, trebuie să-și convingă soții să consulte un psiholog sau să-l facă să conștientizeze singur dependența”, mai menționează Mămăligă.

Psihologii explică dependența de jocurile de noroc ca fiind o căutare de sine. Această stare este caracteristică persoanelor impulsive, care își doresc să obțină bani și putere într-un timp foarte scurt.

Pentru a proteja sursele, unele prenume ale persoanelor menționate au fost modificate.

Dacă ați fost martorul sau victima unui abuz, apelați la linia fierbinte a Centrului „La Strada”, 080088008. Acolo puteți beneficia gratis atât de consiliere juridică, cât și de suport psihologic.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *