Internațional

Joe Biden a anunțat un ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. SUA ar putea trimite lansatoare de rachete Harpoon

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri noi ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere.

Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înainte să anunțe noi pachete de ajutoare militare, potrivit CNN.

„Mi-am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce își apără democrația și îi vor sprijini suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse neprovocate”, a spus Biden într-un comunicat.

SUA vor oferi, de asemenea, 225 de milioane de dolari în asistență umanitară, despre care Biden a spus că va fi direcționată către „furnizarea de apă potabilă, provizii medicale esențiale și îngrijire medicală, hrană, adăpost și numerar pentru ca familiile să cumpere articole esențiale”.

Pachetele de ajutor militar, care vin în momentul în care secretarul american al apărării Lloyd Austin se întâlnește cu aliații la Bruxelles, ar putea fi împărțite în două categorii: transferul de articole de apărare în exces din stocurile americane și alte arme finanțate de Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei (USAI), un program separat autorizat de Congres.

Trei persoane au spus că Biden ar urma să anunțe transferuri de arme în valoare de peste 350 de milioane de dolari, inclusiv mai multe rachete pentru sistemele de lansatoare multiple de rachete (MLRS) care au fost trimise în Ucraina și proiectile pentru obuziere M777 și piese de schimb

Un al doilea pachet, care ar avea o valoare de peste 650 de milioane de dolari și finanțat prin USAI, ar putea include lansatoare de rachete antinavă Harpoon, radiouri securizate, și antrenament.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Ucraina presează Statele Unite și alte națiuni occidentale să livreme mai repede arme în fața presiunii crescânde din partea forțelor ruse în regiunea estică Donbass.

Americanii iau în considerare să trimită lansatoare de rachete Harpoon
Pentru prima, SUA iau în considerare trimiterea de lansatoare Harpoon.

Harpoon, fabricate de Boeing BA.N, costă aproximativ 1,5 milioane de dolari per rachetă, potrivit experților și directorilor din industrie.

Până acum, doar Danemarca a furnizat rachete antinavă Harpoon.

Sistemul de rachete antinavă Harpoon este unul dintre cele mai sofisticate arme care fac parte din marina ţărilor occidentale.

Harpoon este de obicei lansat de la bordul navelor de război, avioanelor de luptă sau submarinelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat la finalul anilor ’90 o versiune modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.

Modelul achiziționat de Danemarca este Harpoon Block 1, deci o variantă mai veche a rachetei care acum a ajuns la a treia generație (Block 3).

Modelul de Harpoon danez are o rază de acțiune de circa 140 de kilometri și o viteză de croazieră de circa 860km/h, zburând destul de jos, la câțiva metri deasupra suprafeței apei.

Ce armament au primit ucrainenii de la americani, începutul războiului
Potrivit unui articol BBC publicat la începutul lunii iuni, americanii au livrat Ucrainei armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari, de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, în 24 februarie.

Ultimul ajutor militar american către Ucraina – în valoare de circa 700 de milioane de dolari – a fost anunțat de către Joe Biden la începutul acestei luni. “Această autorizație este a unsprezecea de retragere a echipamentelor din inventarele Departamentului Apărării pentru Ucraina începând din august 2021”, a transmis Pentagonul.

Echipamentele trimise Ucrainei de către SUA includ:

6.500 de rachete antitanc Javelin
20.000 de arme antiblindate ușoare
1.400 de rachete antiaeriene Stinger
108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
121 de sisteme de drone Phoenix Ghost și 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
200 de transportoare blindate
Câteva sute de vehicule Humvee
20 de elicoptere Mi-17 de fabricație sovietică
7.200 de arme de foc cu calibru .50
3 sisteme radar antiartilerie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *