Ucraina

Joi, președintele Ucrainei se adresează prin legătură video deputaților mexicani

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se adresează joi, 20 aprilie, prin legătură video deputaţilor mexicani, în căutare de susţinere în războiul ţării sale cu Rusia, a anunţat camera inferioară a Congresului, relatează Reuters și Agerpres.

Guvernul mexican a afirmat că doreşte să rămână neutru în acest conflict, iar unii susţinători ai Ucrainei l-au criticat pe preşedintele de stânga Andres Manuel Lopez Obrador pentru că nu a fost de acord cu livrările europene de arme către Kiev. Totuși, Mexicul a votat alături de SUA şi alte ţări occidentale în favoarea mai multor rezoluţii ale ONU care au criticat invazia rusă din Ucraina.

Astfel, într-un comunicat publicat miercuri seara, forul legislativ mexican a precizat că președintele Zelenski va lua cuvântul în cursul unei şedinţe a unui grup din Camera deputaţilor pentru prietenia între Mexic şi Ucraina, la ora locală 12.30 p.m. (18.30 GMT).

Menționăm că discursul lui Volodimir Zelenski are loc la invitaţia acestui grup de prietenie, au menţionat pentru Reuters două surse apropiate de eveniment. În Congresul mexican sunt şi alte grupuri similare, inclusiv unul pentru Rusia.

Deocamdată, ambasada ucraineană în Mexic nu a venit cu o reacție.

Preşedintele Germaniei şi ambasadorul SUA în Mexic s-au numărat printre aliaţii diplomatici care au încercat să convingă guvernul mexican să se alăture Ucrainei împotriva Rusiei, notează Reuters.

Încercările de a influenţa opinia publică din Mexic în ce priveşte războiul din Ucraina au generat o serie de dispute notabile în Congresul ţării. În 2022, ambasadorul rus în Mexic le-a declarat deputaţilor că Mexicul nu va primi niciodată ordine de la ”Unchiul Sam”, determinându-l pe ambasadorul SUA să îndemne la rândul său Mexicul să sprijine Ucraina, trasmite Agerpres.

Menționăm că Volodimir Zelenski a declarat că va lua în considerare soluţii de pace după ce trupele lui Putin vor părăsi teritoriul ucrainean.

Discursul liderului ucrainean în Congresul mexican este prevăzut în timp ce şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, parcurge ultima etapă a turneului său în America latină, ce a cuprins Brazilia, Venezuela, Nicaragua şi Cuba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *