Moldova

Judecătorul Popovici a fost demis

Decizia Colegiului disciplinar din 5 martie a fost contestată la CSM de către ministrul justiţiei, Alexandru Tănase. Totodată, şi judecătorul Dorin Popovici a contestat decizia Colegiului disciplinar, nefiind de acord cu ea.

Dorin Popovici spune că, în aprilie 2009, a fost obligat să efectueze actul justiţiei în incinta comisariatelor de poliţie, la indicaţia fostului preşedinte al CSM, Nicolae Clima, dar şi cea a fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu.

Ministrul justiţiei l-a acuzat pe Popovici că a pronunţat deciziile de arest a persoanelor după examinarea cauzelor timp de doar 6-7 minute. Judecătorul a mai fost acuzat că a decis arestarea tinerei Oxana Radu, fără să o întrebe vârsta copilului lăsat acasă, care era minor, la care Dorin Popovici a răspuns că i-a scăpat să întrebe acest detaliu.

Înainte de a se retrage în camera de deliberare a CSM, ministrul Alexandru Tănase a declarat că mustrarea aspră nu este pe măsura gravităţii deciziilor luate de Dorin Popovici în comisariatele de poliţie, acolo unde nu este locul să se înfăptuiască justiţie. Potrivit lui Tănase, aplicarea mustrărilor aspre pentru asemenea judecători ar fi o încurajare pentru alţi judecători să comită infracţiuni.

Dorin Popovici nu a făcut nicio declaraţie după ce a fost rostit verdictul CSM în cazul său. Popovici poate ataca decizia la Curtea de Apel Chişinău.

În ziua examinării chestiunii lui Dorin Popovici, la şedinţa CSM au participat şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au sesizat în repetate rânduri Consiliul despre abaterea de la lege a judecătorului. O parte dintre aceştia au venit cu pancarte şi au cerut demisia lui Dorin Popovici din funcţia de judecător. Juristul Ion Guzun de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a spus că asemenea judecători, care au efectuat fărădelegi în perioada evenimentelor din aprilie sunt mai mulţi, însă aceştia nu pot fi traşi la răspundere din lipsa de sesizări din partea victimelor.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *