Social

Jumătate din medicii de familie din R. Moldova sunt la vârsta de pensionare

Sistemul medical din Republica Moldova se confruntă cu o criză de cadre, iar aproximativ jumătate din medicii de familie se apropie de vârsta de pensionare, potrivit declarațiilor șefului Direcției Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca. Situația este mai gravă în nordul țării, unde unele sate și raioane nu au suficienți specialiști în domeniu. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu a oferit încă un răspuns oficial, deși a recunoscut anterior existența crizei de cadre în sistemul medical.

„Noi astăzi avem sate, raioane care nu sunt acoperite cu medici de familie și este o discriminare pentru acea populație, iar această problemă nu se va rezolva. În zona de nord, peste 50%, chiar majoritatea absolută a medicilor de familie din zona de nord a R.M este de vârstă pensionară și nimeni nu va veni cel puțin pe termen mediu în urma acestor medici”, a declarat Boris Gîlcă pentru televiziunea N4.

Noi astăzi în Chișinău avem lipsă de medici și nu doar de medici de familie…Avem deja și medici de alte specialități, care cândva erau în vogă și asta este din cauza factorului demografic și din cauza că de obicei, în Chișinău ai cumva o mai mare posibilitate de dezvoltare profesională, fiindcă poate spitalele sunt mai dotate, poate existe tehnologii mai înalte, poate faci intervenții mai complicate și formezi niște abilități medicale sau chirurgicale.”

Vă amintim că în medie, Republica Moldova este părăsită de aproximativ 40 000 de cetățeni apți de muncă în fiecare an. Actualul partid de guvernământ a făcut multe promisiuni pentru a opri acest exod, rezultatele, sau mai bine zis, lipsa lor se văd cu ochiul liber.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *