Media

Jurnal Trist Media – povestea unui eşec mediatic

Ţin să menţionez că în toate, lumea mi-a mulţumit şi m-a rugat să continui, oferindu-mi noi şi noi detalii. Se pare că situaţia este foarte gravă în interiorul acestui trust, mult mai gravă decât o ştiam eu. Am decis să continui. Nu de alta dar jurnaliştii trebuiesc protejaţi, iar patronii de presă care-şi bat joc de ei, ar trebui să fie taxaţi corespunzător.

Articolul 1802. Cenzura
(1) Denaturarea nejustificată a materialului jurnalistic sau interdicţia nejustificată de a răspîndi anumite informaţii, impusă de către conducerea mass-media publice, se pedepseşte cu amendă de la 300 la 500 unităţi convenţionale cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Aşadar, potrivit celor expuse în mesajele parvenite fe la foştii colegi, dar şi de la persoane cu care nu am lucrat nici o zi împreună, s-a copt un adevărat clan în acel trust, format din Viorel şi Victor Topa, fraţii Adrian şi Octavian Gâtu, fraţii Andrei şi Vasile Năstase, surorile Eugenia Năstase (Gherasim) şi Mihaela Gherasim. Jurnaliştii de la JTM susţin că obsesiile şi viziunile paranoice a acestor persoane le stau deja în gât. Sunt impuşi să vocifereze tot ce le cer aceştia, chiar dacă nu este vorba de adevăr.

Un alt personaj carte face legea în JTM ar fi politicianul-avitor, exconsilierul preşedintelui Voronin – Sergiu Mocanu. Citez din mesaje: “Se crede un Dumnezeu şi ferească Domnul să îl refuzi.”

Deşi Rita Ursalovschi nu vrea deocamdată să vorbească (accentuez DEOCAMDATĂ), m-a felicitat pentru cele scrise în patrea I a acestui material. În schimb, colegii ei, care au rămas în trust, neavând alte opţiuni de existenţă (foştilor angajaţi ai JTM le vine foarte greu să-şi găsească de lucru), mi-au furnizat mai multe informaţii interesante la capitolul Mocani, Ţopi şi Gâţi.

Astfel, potrivit acestora, în calitate de prezentator-realizator al Ediţiei Speciale, Rita şi-ar fi permis să-l refuze pe cel mai mare antimafiot al tuturor timpurilor. Evident că asta s-a lăsat cu scandal. Un episod de acest gen s-a produs chiar de Ziua Independenţei Republicii Moldova, pe 27 august curent, când jurnalista a refuzat cu vehemenţă să comenteze live Congresul Anti-Mafie în emisiunea pe care o realiza . Jurnalista a luptat din răsputeri ca să nu murdărească Ziua Independenţei cu mesajele politice ale liderului mişcării AntiCondamnareAŢopilor.

In decursul ultimii luni, aceasta a fost în opoziţie intensă cu clanul cocoţat în fruntea primei televiziuni de desene animate, care, o spun chiar angajaţii trustului, au transformat televiziunea în jurnal de propagandă şi de răfuială a Ţopilor, din cauza dosarelor intentate împotriva lor.

“Daca ai şti, prin ce presiune a trecut. Ea era conectata fără să vrea la jocurile lor. În ultimele zile înainte să plece, a fost umilită în faţa întregii redacţii. Eugenia Nastase (şefa de la ştiri) o impunea să execute o nouă comandă televizata” – iată un alt răspuns la întrebarea de ce plecat Rita, venit de la un alt fost coleg de redacţie.

“Forma sub care se lucreaza acolo e teribil de josnică iar jurnalismul e călcat în picioare. Gâţii scuipa pe jurnalism. Halal de aşa televiziune.” – poate acest mesaj venit de la un alt angajat JTM vă pare mai convingător, dragi cititori ?

Dar acesta cum vă pare ?: “Sunt multe de spus, dar cred ca plecarea oamenilor de la Jurnal e un raspuns clar. Nu mai exista nimic acolo care sa reţină sau să atragă un jurnalist.”

Am aflat de la aceiaşi colegi care a fost ultima picătură ce a determinat-o pe Rita Ursalovschi să plece. Ei susţin că Rita trebuia să facă miercurea trecută o emisiune speculativă în baza unei hârţoage de reformare a Procuraturii. În timpul acestei emisiuni, Rita trebuia să vocifereze şi un editorial semnat de un oarecare Victor Craciun. Asta a determinat-o să plece pentru că îşi dădea seama că totul e într-atât de tras de păr încât e pur şi simplu ridicol să apari într-o asemenea emisiune cu o asemenea temă aberantă.

Eu îi sugerez doar un singur lucru şi Ritei şi jurnaliştilor care simt că sunt cenzuraţi şi li se încalcă drepturile – să facă uz de articolul din Codul Penal afişat la începutul materialului şi să se adreseze Procuraturii Generale, încă nereformate, dar care s-ar putea să-i ajute.

Deocamdată atât. Aşteptăm momentul în care Rita va decide să Vorbească. Eu cred că are multe să ne spună.

vox.publik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *