Actualitate

Jurnalista azeră Khadija Ismayilova, câștigătoarea Premiului Guillermo Cano/ UNESCO pentru libertatea presei 2016

”Khadija Ismayilova merită pe deplin acest premiu și mă bucur să văd că profesionalismul și curajul său sunt recunoscute”, a transmis Ljiljana Zurovac, potrivit comunicatului UNESCO care a anunțat câștigătorul pe 2016 al Premiului Guillermo Cano/ UNESCO pentru libertatea mondială a presei.

Ismayilova, jurnalistă independentă și colaboratoare a serviciului azer al Radio Europa Liberă, a fost închisă în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la șapte ani de închisoare, fiind acuzată de acțiuni care fac trimitere la abuzul de putere și evaziune fiscală.

Premiul va fi decernat cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei la 3 mai, ceremonia fiind găzduită în acest an de Finlanda.

Premiul Guillermo CANO/ UNESCO pentru Libertatea Presei a fost înființat în 1997 la inițiativa Comitetului Executiv UNESCO și are ca scop să onoreze o persoană, organizație sau instituție care a adus o contribuție remarcabilă la ocrotirea și promovarea libertății presei, oriunde în lume și mai ales atunci când acest lucru a fost realizat în fața pericolului. Premiul, în valoare de 25.000 de dolari, poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, care a fost asasinat în 1987 în fața sediului ziarului ”El Espectador” la care lucra, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa. Premiul este finanțat de Fundația Cano (Columbia) și de Fundația Helsingin Sanomat (Finlanda).

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *