Actualitate

Jurnalistă condamnată la închisoare pentru divulgarea unor ‘secrete de stat’

Pedeapsa aplicată lui Gao Yu (71 de ani) a fost anunţată de tribunal şi confirmată de avocatul condamnatei.

Aceasta a compărut în faţa instanţei în noiembrie, într-o şedinţă cu uşile închise, în care a pledat nevinovată. Presa străină nu a avut acces în sala de judecată.

Fosta redactor şef adjunct al revistei Economics Weekly fusese arestată la sfârşitul lunii aprilie 2014, în cadrul unui val de izolări ale militanţilor pentru drepturile omului, prilejuit de apropierea celei de-a 25-a comemorări a represiunii din Piaţa Tiananmen.

Jurnalista era acuzată că ‘a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei’, indicase poliţia din Beijing.

Potrivit organizaţiei Human Rights Watch (HRW), lui Gao Yu i se reproşează că ar fi transmis unui site internet cu baza în SUA un document intern al Partidului Comunist Chinez care propunea o întărire a cenzurii împotriva ideilor reformiste.

În 8 mai 2014, Gao Yu – ziaristă recompensată cu mai multe premii internaţionale – a apărut la televiziunea de stat chineză într-un reportaj în care îşi admitea erorile.

Dar – a explicat ea ulterior avocaţilor săi – aceste mărturisiri i-au fost smulse.

Greaua pedeapsă aplicată lui Gao Yu confirmă că regimul preşedintelui Xi Jinping nu este dispus să facă nicio concesie intelectualilor care susţin idei reformatoare, considerate periculoase pentru menţinerea la putere a Partidului comunist, comentează AFP.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *