Actualitate

Jurnaliștii de la The Economist despre criza din Moldova: “Republică de furat, dacă puteţi”

Însă între timp, "Moldova este lipsită de finanţarea externă de care are nevoie", reliefează săptămânalul britanic.

Pe 20 ianuarie Pavel Filip, scriu jurnaliștii de la The Economist, un asociat apropiat al lui Vlad Plahotniuc, cel mai puternic om de afaceri și politician care domină Moldova, a fost votat în funcția de prim-ministru.

Acesta este al optulea premier din 2013 până în prezent. Plahotniuc a vrut funcția de premier, președintele l-a respins, spunând că are îndoieli cu privire la integritatea sa. Rivalul lui Plahotniuc, în politică și afaceri, Vlad Filat, a fost arestat în octombrie, după acuzațiile că a primit $ 260 milioane de dolari mită. Acesta neagă fărădelegile.

Între timp, Moldova este deconectată de la finanțarea externă de care are atât de mult nevoie. În urma auditului efectuat la cale trei bănci, cele mai mari din țară, se presupune că a fost furat un miliard de dolari.

Alex Kremer, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, spune că este îngrijorat de întârzierile de finalizare a rapoartelor.

Dacă se dovedește că suma care a fost furată din bănci este mult mai mare, furia celor 3 milioane de cetățeni moldoveni ar putea, în sfârșit, sări peste limite.

sursa: economist.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *