Actualitate

Justiția din Zimbabwe consideră legală lovitura de stat a armatei care a dus la demisia lui Mugabe

"Actiunile Fortelor de aparare zimbabwiene menite sa-i impiedice pe apropiatii fostului presedinte Robert Mugabe sa uzurpeze puterea sunt constitutionale", a estimat un tribunal din Harare, citat de televiziunea nationala ZBC. Acest tribunal a fost sesizat de doi cetateni ai Zimbabwe, a precizat ZBC, scrie Agerpres.

Armata a preluat controlul tarii dupa destituirea vicepresedintelui de atunci Emmerson Mnangagwa. Odata cu plecarea fortata a acestuia, calea parea eliberata pentru prima doamna a tarii, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta sa ii succeada in functie sotului sau. Un scenariu inacceptabil pentru armata.

Dupa aceasta lovitura de forta, seful statului si-a pierdut rand pe rand sustinatorii, inclusiv sprijinul partidului sau, ZANU-PF. Plasat in arest supravegheat la domiciliu, Robert Mugabe a rezistat mai multe zile presiunilor armatei, partidului sau si strazii, inainte de a-si prezenta marti demisia, sub amenintarea unei proceduri de destituire a parlamentului.

Dupa un scurt exil in Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a depus vineri juramantul in calitate de presedinte al Zimbabwe. In discursul sau de investitura, el a promis ca va redresa economia, va lupta impotriva coruptiei si ca alegerile prevazute sa aiba loc in 2018 vor fi "libere si cinstite"

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *