Actualitate

JUSTIȚIE: Un chişinăuian acuză poliţia rutieră de furt de maşini

La rândul lor, reprezentanţii poliţiei spun că Botnari se afla la volan beat. În replică, acesta se arată pregătit să-şi apere drepturile în instanţa de judecată în cazul în care poliţiştii nu vor fi sancţionaţi.

Botnari: „Am fost agresat şi deposedat de automobil”

Veaceslav Botnari susţine că, în noaptea de 10 spre 11 mai, a trecut printr-o experienţă ieşită din comun, când poliţiştii Mihail Chişcă şi Mihail Lefter şi-ar fi depăşit atribuţiile, furându-i chiar din faţă automobilul „Mercedes-benz 220”. În acea seară, Veaceslav îşi planifica să ajungă la Odesa împreună cu un prieten, care urma să conducă maşina. Înainte de pornire, afirmă bărbatul, în timp ce automobilul stătea parcat pe strada Doina din sectorul Râşcani al capitalei, el se afla la vreo zece metri distanţă şi discuta la telefon cu soţia-sa. Şi prietenul său era undeva, în preajmă, când, ca din senin, ar fi apărut o maşină a poliţiei, din care au coborât trei poliţişti. „Fără să înţeleg ce se întâmplă, doi dintre ei mi-au întors mâinile la spate, imobilizându-mă, şi mi-au scos din buzunar cheile de la automobil. Să fi fost maşina parcată neregulamentar, ar fi trebuit să-mi explice, dar ei nu mi-au spus nimic, nici măcar nu s-au prezentat. Unul dintre ei a urcat la volanul maşinii mele, iar pe mine m-au forţat să intru în maşina lor. Îmi era frică să nu fie nişte criminali deghizaţi”, mărturiseşte Botnari. Prietenul lui Veaceslav, care a solicitat să-i păstrăm anonimatul, afirmă că a rămas atunci stupefiat cu telefonul în mână, urmărind cum cele două maşini se îndepărtează.

„Dacă nu-mi dai 500 de euro, mâine ai să-mi aduci o mie”

Când au ajuns la sediul poliţiei rutiere municipale, ne-a mai spus Veaceslav, maşina sa dispăruse. El precizează că şi în drum i-a tot întrebat pe poliţişti unde i-au dus automobilul, ba chiar a sunat în repetate rânduri la 902, ca să declare dispariţia maşinii. „Nimeni nu vroia să-mi explice – că e la poliţie sau că au dus-o la vreo parcare, sau că vor s-o vândă. Şi cei de la 902 reacţionau confuz”, adaugă Botnari. Din spusele sale, discuţiile ar fi început la sediului poliţiei rutiere, când a rămas perplex, fiind acuzat de poliţişti că ar fi drogat. „Nu s-au interesat nici de permisul de conducere, nici de paşaportul tehnic al maşinii, deşi ulterior am aflat că Mihai Chişcă le-ar fi declarat superiorilor săi că n-aş fi avut actele la mine. La un moment dat, însă, în faţa sediului poliţiei şi-a făcut apariţia „Mercedes”-ul meu. Le-am spus că-mi iau maşina şi plec acasă. Căutând prin salon, am observat din start că cineva umblase prin actele mele. Surpriza a urmat când poliţistul Chişcă mi-a propus să-i dau 500 de euro pentru a închide subiectul. Prin coincidenţă sau nu, tocmai această sumă o aveam în maşină. I-am replicat că nu sunt vinovat şi am refuzat să-i plătesc, la care el mi-a tăiat-o scurt: „Mâine ai să vii cu o mie de euro!”. Peste puţin timp, maşina mea iarăşi a dispărut de acolo”, spune Botnari.

Chişcă: „Botnari conducea în stare de ebrietate”

Poliţistul Mihai Chişcă infirmă categoric toate cele spuse de Botnari şi susţine că acesta ar fi condus maşina în stare de ebrietate. „Am observat maşina lor, deplasându-se pe sens opus, cu fază lungă, ceea ce-i strict interzis. L-am stopat cu ajutorul girofarului, dar nu s-a oprit. De faţă era şi un taximetrist”, spune poliţistul. L-am căutat şi noi pe respectivul taximetrist, însă, din păcate, nu am reuşit să-l găsim. Sergiu Ceban, şeful poliţiei rutiere municipale, ne-a spus că are contactele acestuia, însă a refuzat să ni le prezinte.

În continuare, ne relatează Chişcă, maşina dlui Botnari s-a oprit. „În maşină era doar dl Botnari. Din discuţiile cu el, am simţit miros de alcool”, ne asigură poliţistul. El infirmă că i-ar fi luat abuziv şoferului cheile de la maşină sau că „Mercedes”-ul acestuia ar fi dispărut: „Conform Codului Contravenţional, persoana suspectată că se află în stare de ebrietate este înlăturată de la volan. Maşina lui a mers din urma noastră până la sediul poliţiei”. Întrebat dacă a cerut bani de la Botnari, Mihail Chişcă ne-a spus: „N-am cerut niciun ban. Suspectul şi-a invitat nişte cunoştinţe, care insistau să nu-l documentăm”.

După cele întâmplate, pe marginea acestui caz a fost întocmită o procedură contravenţională. Potrivit lui Sergiu Ceban, concluziile vor fi făcute doar după ce vor fi gata rezultatele analizelor de sânge ale lui Botnari. De cealaltă parte, Veaceslav Botnari ne garantează că-şi va apăra drepturile până la urmă: „Consider că nelegiuirile unor poliţişti rutieri nu mai pot fi tolerate. Sunt gata să apelez în judecată, să-mi cer dreptatea în toate instanţele, până când poliţiştii care au încălcat legea faţă de mine vor fi sancţionaţi”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *