Externe

Kadîrov anunță „eliberarea” unui sat pe care prorușii îl controlau din 2014

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov a anunțat „eliberarea” localității Svitlicene din regiunea Lugansk din estul Ucrainei în ultima actualizare făcută de pe front. Doar că, în realitate, acest sat se află sub control prorușilor din autointitulata „Republică Populară din Lugansk” încă din 2014, când a început agresiunea din estul Ucrainei, relatează platforma Nexta.

„Așezarea Svitlicene a fost complet eliberată. Datorită acțiunilor coordonate ale luptătorilor ceceni a devenit posibil să se preia sub control absolut următorul teritoriu în care bandiții își făceau de cap”, a scris Kadîrov pe canalul său de Telegram, citat și de publicația rusă URA.

Potrivit acestuia, acum în sat „se termină curăţenia”.

Kadîrov este cel mai prezent lider al invaziei ruse din Ucraina pe rețelele de socializare, mai ales pe Telegram, unde canalul lui oficial are două milioane de urmăritori și fiecare postare e vizualizată de cel puțin un milion. Tocmai de aceea, liderul cecenilor folosește canalul pentru a transmite chiar și zeci de mesaje zilnic, inclusiv filmulețe cu soldații săi în Ucraina.

Șeful republicii ruse din Caucaz își laudă în permanență soldații trimiși în Cecenia și victoriile lor împotriva armatei ucrainene, neconfirmate oficial. Cecenii luptă, conform lui Kadîrov, în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, dar sunt gata să plece spre Kiev.

Informațiile transmise de acesta sunt însă adesea contrazise rapid de situația de pe frontul de luptă. De exemplu, Kadîrov a anunțat de 26 de ori într-o lună că „până seara” Mariupolul va fi cucerit de soldații ceceni. Asta se întâmpla la finalul lui martie, început de aprilie, iar rușii aveau să pătrundă în oraș abia la finalul lunii aprilie și încă se luptă cu forțele ucrainene la uzina Azovstal, ultimul bastion al rezistenței.

Cecenii lui Kadîrov sunt o grupare de soldați temută pentru brutalitatea lor. Informații de pe front spun că ei ar fi executat nu doar civili ucraineni, ci au împușcat și militari ruși „grav răniți”.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *