Externe

Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat detașat alegerile prezidențiale anticipate în Kazahstan

Preşedintele kazah aflat la sfârşit de mandat, Kasîm-Jomart Tokaev, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale anticipate în această cea mai mare ţară din Asia Centrală, potrivit rezultatelor preliminare comunicate luni, informează AFP și Agerpres.

Kasîm-Jomart Tokaev, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în 2019, și a obţinut 81,31% din voturi, după primele informaţii oferite luni de Comisia Electorală a Kazahstanului, în timp ce participarea la alegeri a fost de 69,44%.

După cum era de aşteptat, cei cinci opozanţi ai lui au făcut simplă figuraţie, niciunul dintre ei nedepăşind 3,42%.

O noutate a acestui scrutin, opţiunea de vot ”împotriva tuturor” a atras 5,8% dintre alegători, clasându-se pe locul doi.

Bogat în resurse naturale şi situat la intersecţia unor importante rute comerciale, Kazahstanul s-a cufundat în haos în luna ianuarie anul trecut, când manifestaţii împotriva costului mare al vieţii au degenerat în revolte ce au făcut 238 de morţi, înainte de a fi reprimate în mod brutal, relatează AFP.

Kazahstanul rămâne traumatizat de această criză şi, semn al tensiunilor persistente, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui opozant în exil acuzaţi că puneau la cale ”o lovitură de stat”.

Preşedintele candidat făcuse campanie cu proiectul său menit să creeze un ”Nou Kazahstan”, mai just. Însă, dificultăţile economice subzistă, la fel şi reflexele autoritare.

Tokaev, care în primii ani de carieră fusese diplomat sovietic, a devenit, odată cu independenţa Kazahstanului, un om-cheie al regimului Nazarbaev. Însă, după ce a fost considerat omul predecesorului său, preşedintele kazah Tokaev a ales să taie în mod oficial ”cordonul ombilical”, pe fondul crizei din ianuarie.

Kasîm-Jomart Tokaev s-a arătat un lider implacabil, ordonând să se tragă asupra manifestanţilor în ianuarie, arestând apropiaţi ai clanului Nazarbaev, apoi sfidându-l pe Vladimir Putin.

Observatorii internaţionali ai OSCE, care înainte de scrutin îşi exprimaseră regretul că recomandările lor ”cu privire la libertăţile fundamentale şi condiţiile de eligibilitate şi înscriere a candidaţilor au rămas fără urmări”, urmează să susţină o conferinţă de presă la orele 09:00 GMT. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *