Atitudini

Kasparov: Astăzi Rusia este asociată doar cu Putin, doar cu fascismul lui Putin și doar cu crimele sângeroase care se petrec pe pământul ucrainean

Astăzi Rusia este o țară agresoare. Aceasta este exact aceeași situație în care se afla Germania nazistă în 43 și 45. Dar anul 1945 este inevitabil și trebuie să înțelegem că rușii vor trebui să plătească prețul pentru tot ce s-a întâmplat. Desigur, cineva poate simpatiza cu un profesor sau un medic rus, dar până acum nu le cad nicio bombă în cap și doar ucrainenii sunt uciși. Și, după părerea mea, orice încercare de a justifica inacțiunea și acordul tacit al rușilor cu ceea ce face regimul este complet imorală.

Nimeni nu a ocupat Rusia, cetățenii Rusiei susțin astăzi războiul. Nu toți – cineva se opune activ, cineva a ajuns în străinătate, cineva riscă să fie în Rusia. Dar suntem o minoritate covârșitoare, nu există o respingere completă a regimului Putin în societate. Regimul Putin de astăzi este, din păcate, o parte organică a istoriei Rusiei. La un moment dat, Germania era Hitler, iar Hitler era Germania. Suntem în aceeași situație astăzi.

Prețul pentru crimele regimului Putin, săvârșite de mâinile unor cetățeni ruși va fi uriaș. Trebuie să ne pregătim mental pentru aceste teste și să nu le spunem ucrainenilor că există Rusia lui Pușkin și Rusia lui Tolstoi, că greșesc în atitudinea lor radicală față de limba rusă. Nu avem niciun drept moral să le spunem asta.

Trebuie doar să vă amintiți că atâta timp cât există Rusia lui Putin, nu poate exista altă Rusia. Astăzi Rusia este asociată doar cu Putin, doar cu fascismul lui Putin și doar cu crimele sângeroase care se petrec pe pământul ucrainean.

Gari Kasparov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *