CSI / Rusia

Kazahstan: Bijuterii în valoare de 230 de milioane de dolari, confiscate de la nepotul fostului președinte

Agenția anticorupție din Kazahstan a anunțat miercuri confiscarea de pietre prețioase și bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari într-un caz în care este implicat nepotul fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, transmite Le Figaro.

„Ca urmare a operațiunilor de percheziție în țări străine, au fost confiscate și returnate statului pietre prețioase și bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari”, a precizat agenția într-un comunicat.

Confiscarea are loc în cadrul unei noi anchete asupra omului de afaceri Kairat Satybaldy – nepotul fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus țara timp de trei decenii, până în 2019, a declarat pentru AFP agenția anticorupție. Arestat în martie și acuzat de deturnare de fonduri de la Kazakhtelecom – operatorul național de telecomunicații – și de „alte infracțiuni împotriva securității statului”, Satybaldy, primul membru al familiei Nazarbaiev care a fost arestat, a fost condamnat în septembrie la șase ani de închisoare.

Potrivit agenției anticorupție, „300 de milioane de dolari investiți de K. Satybaldy în valori mobiliare străine vor fi în curând incluse în bugetul Kazahstanului”, o țară vastă și bogată în hidrocarburi din Asia Centrală.

În ianuarie anul trecut, peste 230 de persoane au fost ucise în revolte din motive care rămân un mister. Actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că revoltele au fost rezultatul unui complot străin al „teroriștilor” pentru a prelua puterea, dar nu a furnizat niciodată dovezi în acest sens. Tokayev, care candidează pentru a fi reales în 20 noiembrie, a încercat de atunci să își consolideze poziția și să o slăbească pe cea a predecesorului său autoritar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *