CSI / Rusia

Kievul a motivat refuzul de a-și plăti datoria față de Rusia

„Aceasta este esența litigiului care în acest an va deveni un proces de lunga durata instrumentat la Înalta Curte de la Londra,” – observă jurnaliștii FT.

Profesorii de drept spun că argumentele Ucrainei sunt destul de convingătoare. Darcă puține au fost țările în măsură să demonstreze în instanță că au dreptul sa nu-si plăteasca datoriile, amintește ziarul.

„Refuzând să întoarcă Rusiei imprumutul de 3 miliarde de dolari – acordat pe trei ani, sub formă de obligațiuni – Ucraina face trimitere la un argument central: anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia și participarea acestei țări la conflictul separatist care se desfasoara în Ucraina de Est de doi ani. Guvernul de la Kiev susține că aceasta este o dovadă a unei strategii economice, politice și militare, pe care Rusia o folosește pentru a destabiliza Ucraina, lipsind-o de capacitatea de a rambursa datoria „- se spune în articol.

Mark Weidemaier (Universitatea Carolina de Nord) a catalogat aceasta disputa juridica drept o ”bătălie unică”.

„Litigiul ruso-ucrainean implică un conflict militar-politic intens în spatele unui diferend banal cu privire la un acord reglementat de dreptul britanic. /…/ Decizia în acest litigiul va depinde în mare măsură de considerente politice, economice și militare, și nu de cele legale” , – a explicat el.

Procesul privind datoria neplatita de Ucraina este audiat la Înalta Curte din Londra deoarece emisiunea de obligațiuni a fost facuta conform regulilor impuse de dreptului englez, notează FT.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *