CSI / RusiaRăzboiUcraina

Kievul anunţă că forţele ruseşti fac progrese în Bahmut, dar ucrainenii rezistă: „Forţele inamice au avut un anumit grad de succes”

Forţele ruse au obţinut unele succese în luptele pentru Bahmut, oraş situat pe linia frontului din estul ţării, au declarat miercuri seara oficiali militari ucraineni, adăugând că luptătorii lor încă rezistă într-o bătălie care durează de mai multe luni, relatează Reuters.

Oraşul minier Bahmut şi localităţile din jur din regiunea industrială estică Doneţk au fost punctul central al asaltului în cea mai mare parte a celor 13 luni de invazie a Rusiei în Ucraina vecină. Niciuna dintre părţi nu deţine controlul deplin şi ambele au suferit pierderi grele.

„Forţele inamice au avut un anumit grad de succes în acţiunile lor menite să ia cu asalt oraşul Bahmut”, a declarat Statul Major General al forţelor armate ucrainene în raportul zilnic transmis miercuri seara în legătură cu situaţia de pe front. „Apărătorii noştri menţin oraşul şi resping numeroase atacuri inamice”, adaugă Statul Major General al Ucrainei.

Numărul mediu de atacuri ruseşti zilnice pe linia frontului raportate de Statul Major ucrainean a scăzut timp de patru săptămâni consecutive de la începutul lunii martie, ajungând la 69 în ultimele şapte zile faţă de 124 în săptămâna 1-7 martie. Miercuri au fost raportate doar 57 de atacuri. Jurnaliştii Reuters din apropierea frontului, aflaţi la vest de Bahmut şi mai la nord, au raportat, de asemenea, o scădere notabilă a intensităţii atacurilor ruseşti săptămâna trecută.

Oficialii ruşi spun că forţele lor continuă să captureze teren în luptele urbane din interiorul Bahmut.

Analistul militar ucrainean Oleh Jdanov, care a servit în armată, spune că, deşi ofensiva asupra Bahmut a rămas intensă, „concluzia este că trupele ruseşti încep să se grăbească pe alocuri”. Jdanov, la fel ca şi Statul Major ucrainean, a declarat că luptătorii ucraineni încă mai deţin controlul la Bahmut. „Acum se pare că inamicul şi-a mutat atenţia asupra oraşului însuşi – acolo au loc acum cele mai grele lupte”, a declarat Jdanov într-o intervenţie publicată pe YouTube.

Ministerul britanic al Apărării evalua săptămâna aceasta progresul forţelor ruseşti ca fiind „marginal”, iar miercuri, generalul american de rang înalt Mark Milley a declarat în faţa congresmenilor că în ultimele 20-21 de zile, trupele ruseşti nu au făcut niciun progres în Bahmut şi în jurul acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *