ActualitateExterne

‘Kievul îi persecută pe ortodocși în Ucraina’

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a acuzat Ucraina că “persecută” credincioșii, interzicând Biserica Ortodoxă legată de Moscova, și a invitat comunitatea internațională să ia măsuri, scrie ANSA, conform Rador Radio România.

Kirill i-a îndemnat pe alți lideri religioși creștini – printre care pe Papa Francisc – și organizațiile internaționale “să-și ridice vocea în apărarea credincioșilor persecutați”, despre care a spus că se află într-o situație “critică” în Ucraina.

Potrivit media, Biserica legată de Rusia numără astăzi circa 9.000 de parohii în Ucraina.

Potrivit unui sondaj realizat în 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev, 66% dintre ucraineni erau favorabili interziceii Bisericii legate de Moscova.

Interdicție

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat sâmbătă legea care prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe legate de Patriarhia Moscovei. Legea, denunţată de Moscova, a fost promulgată cu ocazia marcării Zilei Independenţei Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică şi la doi ani şi jumătate după invazia Rusiei în Ucraina.

Zelenski a afirmat într-un discurs că această decizie va consolida independenţa ţării sale. “Credincioşii ortodocşi ucraineni fac astăzi un pas pentru a se elibera de demonii Moscovei”, a spus el.

Biserica vizată de această decizie, considerată adesea un releu de influenţă pentru Kremlin, era altădată cea mai populară în Ucraina, ţară cu o mare majoritate ortodoxă. Însă ea a pierdut în ultimii ani numeroşi enoriaşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a câştigat în popularitate în faţa fostei puteri ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Bai Chirile,
    Ce tie nu-ti place , altuia nu-i face !
    Voi cum ati procedat in Moldova, Ukraina, Georgia, si alte foste republici unionale cu religie dominanta ortodoxa ?

  2. Ce persecutie ? Este interzisa biserica care face jocurile Rusiei. Cei care vor sa treaca la biserica ortodoxa ucraineana sunt liberi sa o faca. Asta este interzicere ? Este interzisa legatura cu invadatorul rus. La fel ar fi trebuit sa se faca si in Rep. Moldova. Dar nu au sange in instalatie moldovenii sa faca si ei asta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *