Internațional

Kievul renumește 95 de străzi pentru a renunța la trecutul rusesc

Începând de joi, 25 august, hărţile Kievului nu mai sunt actuale, în contextul în care oficialii oraşului s-au angajat într-un efort de a redenumi 95 de străzi şi pieţe care aveau nume ruseşti sau sovietice, potrivit lui Vitali Kliciko, primarul Kievului, relatează vineri agenția germană de presă DPA.

Străzilor din capitala Ucrainei ce purtau numele unor scriitori ruşi din secolul al XIX-lea precum Aleksandr Puşkin, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Ivan Turgheniev şi Mihail Lermontov li s-a schimbat numele. 

Aceeaşi soartă au suferit-o şi filosofii comunişti de origine germană Karl Marx şi Friedrich Engels, al căror nume a fost dat multor străzi din întreaga Uniune Sovietică, transmite Digi24.

Printre alte nume pe care străzile capitalei Ucrainei nu le vor mai purta se numără și cele ale liderilor militari sovietici din Al Doilea Război Mondial, precum şi cele referitoare la oraşe ruseşti ca Moscova, Rostov pe Don şi Magnitogorsk.

Chiar dacă s-a născut la Kiev, numele scriitorului rus Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai mari scriitori ai Uniunii Sovietice, a fost, de asemenea, înlăturat.

Toate străzile în cauză vor primi acum nume ucrainene, urmând să existe chiar o stradă a Eroilor Regimentului Azov, aluzie la grupul de militari ucraineni care au rezistat împotriva forţelor ruse timp de mai multe săptămâni în oraşul port Mariupol la începutul acestui an.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, autoritățile de la Kiev au accelerat ceea ce numesc „derusificare” – o campanie de renunțare la moștenirea a sute de ani de guvernare a Moscovei.

„[Noile nume] ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și figuri celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru”, a transmis Primarul Kievului, Vitali Kliciko, notează The Guardian. 

The Guardian scrie că o stradă a fost numită după Londra, în timp ce alta a fost numită „strada renașterii ucrainene”, dar primarul Kliciko a spus că nu toate noile denumiri au fost stabilite.

„Acesta este un pas important pentru a reduce manipularea mincinoasă şi influenţa agresorilor ruşi şi interpretarea istoriei noastre”, a ținut să precizeze oficialul ucrainean. 

Unele dintre noile nume vor fi alese de publicul ucrainean. Oricine în Ucraina poate participa şi peste 6,5 milioane de persoane au acces la o aplicaţie guvernamentală pentru smartphone în acest scop.

Schimbările au fost dezvăluite pentru a coincide cu marcarea celor şase luni de când a început războiul rus în Ucraina. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *