Ultima oră

Kievul trimite propriul convoi cu ajutor umanitar în estul ţării

"Joi, 14 august, la ora 11.00, va fi trimis, din trei oraşe ucrainene, Kiev, Dnipropetrovsk şi Harkov, un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk şi Doneţk", a informat serviciul de presă al preşedinţiei, într-un comunicat.

"Crucea Roşie va distribui acest ajutor populaţiei civile din regiunile Doneţk şi Lugansk", două bastioane ale insurgenţilor proruşi, adaugă comunicatul.

Convoiul ucrainean, format din 15 camioane care transportau 240 de tone de produse de primă necesitate, se va opri în oraşul Starobilsk, aflat sub controlul Guvernului, la 97 de kilometri nord de Lugansk, de unde va fi preluat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
 
Autorităţile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populaţiei din estul ţării, afectată de patru luni de lupte între insurgenţii proruşi şi forţele guvernamentale.

Ucraina şi Rusia sunt implicate într-un conflict de câteva zile privind modalităţile de distribuire a unui ajutor umanitar rusesc destinat bastioanelor rebele Doneţk şi Lugansk, asaltate de armata ucraineană şi care se confruntă cu o situaţie umanitară critică.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova şi este staţionat în prezent în sudul Rusiei, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Kievul a propus miercuri ca ajutorul să fie transportat şi distribuit la Lugansk de Crucea Roşie, după ce va fi inspectat la un post de frontieră din apropierea acestui oraş.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *