CSI / Rusia

Kievul vrea să invite o delegație a Consiliului de Securitate să viziteze estul Ucrainei

Perioada ideală ar fi în această vară", a declarat presei Volodimir Elcenko.

Kievul nu a trimis încă o invitație oficială pentru că "trebuie să ne pregătim", a precizat el. Ucraina analizează în prezent modalitățile, obiectivele și calendarul unei astfel de vizite.

Ambasadorul nu a ascuns ostilitatea Rusiei față de acest plan, dar a precizat că "nu e necesar să participe toți ambasadorii celor 15 țări" membre ale Consiliului de Securitate. "Dacă cineva nu vrea să meargă e foarte bine", a adăugat el.

El a mai spus că din cauza amenințării permanente a unui veto rus, "Consiliul de Securitate nu joacă din nefericire decât un rol secundar" în criza ucraineană.

"Nu poate decât să sprijine deciziile luate la Minsk", a afirmat diplomatul, referindu-se la acordurile de la Minsk din februarie 2015 semnate de Rusia, Ucraina, Franța și Germania și menite să soluționeze conflictul din estul Ucrainei.

"Ne-ar plăcea ca Consiliul să joace un rol mai independent, dar nu este posibil din cauza veto-ului potențial al Rusiei", a adăugat el.

De la declanșarea crizei în Ucraina la începutul lui 2014, Consiliul a desfășurat câteva zeci de reuniuni în acest dosar, majoritatea infructuoase sau limitate la un dialog al surzilor între occidentali și Rusia, comentează AFP.

Ucraina a intrat în Consiliul de Securitate în ianuarie, ca membru nepermanent cu un mandat de doi ani. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *