Externe

Liderul nord-coreean, ordonă extinderea “exponențială” a arsenalului nuclear

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat extinderea “exponențială” a arsenalului nuclear al țării sale și dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale mai puternice, a relatat duminică presa de stat, după ce a intrat în anul 2023 cu o nouă lansare de armament după un număr record de activități de testare anul trecut.

Mișcările lui Kim sunt în concordanță cu direcția generală a programului său nuclear. El a promis în repetate rânduri să sporească atât calitatea, cât și cantitatea arsenalului său pentru a face față la ceea ce el numește ostilitatea Statelor Unite. Unii experți spun că impulsul lui Kim de a produce mai multe arme nucleare și alte arme semnalează intenția sa de a continua seria de teste de armament și, în cele din urmă, de a-și consolida puterea viitoare de negociere și de a obține concesii externe mai mari.

“Ei sunt acum dornici să izoleze și să sufoce (Coreea de Nord), fără precedent în istoria omenirii”, a declarat Kim la o reuniune cheie a partidului de guvernământ recent încheiată, potrivit agenției oficiale Korean Central News Agency. “Situația care predomină cere să se facă eforturi redobândite pentru a întări în mod copleșitor mușchiul militar”.

În timpul reuniunii de șase zile menite să determine noile obiective de stat, Kim a cerut “o creștere exponențială a arsenalului nuclear al țării” pentru a produce în masă arme nucleare tactice de câmp de luptă care să vizeze Coreea de Sud. El a prezentat, de asemenea, o sarcină de a dezvolta un nou ICBM cu misiunea de “contraatac nuclear rapid” – o armă de care are nevoie pentru a lovi SUA continentale. El a declarat că primul satelit de recunoaștere militară al Nordului va fi lansat “la cea mai apropiată dată posibilă”, a declarat KCNA.


Sprijinul negrilor pentru GOP a crescut în alegerile parțiale din acest an
“Comentariile lui Kim de la reuniunea de partid seamănă cu o listă de rezoluții de Anul Nou ambițioase – dar poate realizabile -“, a declarat Soo Kim, analist de securitate la RAND Corporation, cu sediul în California. “Este ambițioasă prin faptul că Kim a ales în mod conștient să precizeze ce speră să realizeze în timp ce ne îndreptăm spre 2023, dar sugerează, de asemenea, o doză de încredere din partea lui Kim.”

Luna trecută, Coreea de Nord a afirmat că a efectuat teste cheie necesare pentru dezvoltarea unei noi arme strategice, o referire probabilă la un ICBM cu combustibil solid, și a unui satelit de spionaj.

Identificarea de către Kim a Coreei de Sud ca inamic și menționarea politicilor ostile ale SUA și Coreei de Sud reprezintă “un pretext de încredere pentru ca regimul să producă mai multe rachete și arme pentru a consolida poziția de negociere a lui Kim și a concretiza statutul Coreei de Nord ca putere de arme nucleare”, a declarat Soo Kim.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *