Externe

Kim Jong-Un califică drept un “succes” presupusul test cu rachetă de tipul mare-sol și face declarații belicoase

Washingtonul și Londra au prezentat acest tir ca pe o încălcare "flagrantă" a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care îi interzic lansări de rachete balistice.

Ministerul sud-coreean al Apărării a estimat, la rândul său, că acest test s-a soldat, se pare, cu un eșec, racheta, lansată de pe un submarin în Marea Japoniei, nu a parcurs decât o distanță de 30 de km.

Agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA a asigurat, în schimb, că testul, ce a fost supervizat personal de către Kim Jong-Un, a confirmat "fiabilitatea sistemelor de lansare de pe submarinele nord-coreene". Phenianul "este acum capabil să lovească atunci când vrea liderii marionetă sud-coreeni și imperialiștii americani", citează KCNA o declarație a lui Kim Jong-Un. Submarinul de pe care a fost lansată rachetă se afla în stare de submersiune la o adâncime maximă. Racheta dispunea de un motor de tip nou pe bază de combustibil solid, conform sursei menționate.

Coreea de Nord încearcă de mult timp să-și dezvolte tehnologia de rachete de tipul mare-sol care să-i permită să ridice gradul amenințării legate de programul său nuclear dincolo de Peninsula Coreeană.

În același timp, după cum a relatat duminică agenția de presă sud-coreeană Yonhap, Phenianul a desfășurat circa 300 de lansatoare de rachete multiple (MLRS) de-a lungul liniei sale de delimitare cu Coreea de Sud, ce servește drept frontieră între cele două state. Teoretic, însuși palatul prezidențial de la Seul este expus unei lovituri din partea artileriei nord-coreene. Surse locale, citând serviciile secrete sud-coreene, au declarat că Phenianul a instalat în nordul zonei demilitarizate lansatoare de rachete de 122 mm, cu o rază de acțiune de 40 de km. Același tip de proiectile au fost utillizate de Coreea de Nord în noiembrie 2010, când a lansat tiruri asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong.

Franța a cerut anterior Uniunii Europene să instituie sancțiuni suplimentare la adresa Phenianului pe fondul informațiilor venite din Coreea de Sud cu privire la un presupus test cu rachetă balistică de pe un submarin.

Coreea de Nord pregătește pentru începutul lunii mai un congres al partidului său unic, primul în ultimii 36 de ani, mai mulți observatori estimând că tânărul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, va profita de această ocazie pentru a sublinia ‘succesele’ programului nuclear nord-coreean.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *