ActualitateExterne

Klaus Iohannis câștigă teren, dar Mark Rutte are sprijinul americanilor

Premierul olandez Mark Rutte a obținut sprijinul tuturor membrilor NATO, mai puțin patru, pentru candidatura sa la funcția de secretar general al alianței, iar unii oficiali s-au declarat încrezători că el va putea obține sprijinul unanim până la Consiliul NATO din iulie.

Context: Șeful NATO Jens Stoltenberg se va retrage la toamnă din funcție după ce a ocupat-o un deceniu. Rutte, care a fost premier vreme de 14 ani, are sprijinul a 28 de state membre, între care SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Dar decizia de numire necesită unanimitate.

Doar 4 state nu-l susțin pe Mark Rutte

Cei 32 de miniștri de externe ai NATO vor discuta informal la Bruxelles despre șefia alianței. Rutte mai trebuie să obțină susținerea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României.

Primele trei state au nemulțumiri de ordin bilateral. Rutte a declarat în 2021, pe fondul unei confruntări UE-Ungaria pe tema unei legi anti-LGBT, că scopul lui era să „aducă Ungaria în genunchi în această chestiune”. Turcia cere de multă vreme ca NATO să fie condusă de un candidat non-UE după norvegianul Stoltenberg [Norvegia nefiind în UE – n.trad.]. România își are propriul candidat – președintele Klaus Iohannis, unicul rival oficial al lui Rutte.

Candidatura lui Iohannis nu e considerată însă o alternativă autentică la cea a lui Rutte, de către aproape toți membrii, lucru care, afirmă diplomați NATO, înseamnă că va crește presiunea asupra celor patru pentru a-l susține pe Rutte în numele unității alianței.

„Există o dezbatere în curs la nivelul întregii alianțe cu privire la calificările acestor doi conducători, ambii foarte impresionanți, și vom continua să dezbatem plusurile și minusurile acestor două persoane până când vom ajunge la un consens referitor la unul dintre ei”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea americană la NATO.

„Cred că ar fi bine ca chestiunea să fie soluționată cel mai târziu până la reuniunea la nivel înalt de la Washington”, a declarat ea presei. „Cred că știți cu toții că poziția SUA e aceea că îl susținem deplin pe Mark Rutte.”

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *