Externe

Kosovo cere sancțiuni internaționale împotriva Serbiei. ”Va face asta din nou”

Joi, 28 septembrie, Kosovo a cerut sancţiuni internaţionale împotriva Serbiei, dând asigurări că Belgradul se află în spatele grupului de paramilitari suspectat că a ucis un poliţist kosovar albanez duminică, relatează AFP.

”Din acest motiv, Serbia ar trebui să fie sancţionată”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti în Parlamentul de la Pristina.

Dacă nu va fi sancţionată, ”va face asta din nou”, pentru că ”arsenalul militar al profesioniştilor sârbi care au atacat în Banjska era constituit din arme provenite din Serbia”, a adăugat premierul, referindu-se la un veritabil arsenal pe care autorităţile kosovare pretind că l-au confiscat în acest sat din nordul Kosovo în timpul unei operaţiuni desfăşurate împotriva comandoului, după uciderea unui poliţist kosovar albanez într-o ambuscadă.

Potrivit unei liste publicate de premierul Kurti, arsenalul, în valoare de câteva milioane de euro, includea un vehicul blindat, grenade, arme de asalt AK47, lansatoare de rachete.

Belgradul respinge acuzaţiile Pristinei.

Poliţistul kosovar a fost ucis duminică la câţiva kilometri de graniţa cu Serbia, în timpul unei patrule. Au urmat câteva ore de schimburi de focuri între poliţia kosovară şi un comando format din zeci de bărbaţi puternic înarmaţi care s-au refugiat într-o mănăstire.

Trei dintre ei au murit, trei au fost arestaţi, iar soarta celorlalţi este necunoscută. Kosovo afirmă că mai mulţi se află în Serbia unde primesc îngrijiri medicale într-un spital din sudul ţării.

Aceste violenţe au reaprins tensiunile între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată independenţa fostei sale provincii, declarată în 2008.

Belgradul i-a numit ”martiri” pe cei trei bărbaţi ucişi şi a decretat o zi de doliu naţional. Miercuri seara, sute de persoane s-au adunat în onoarea lor la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat violenţele, cerând Serbiei şi Kosovo să ia ”măsuri urgente” şi să depună eforturi pentru detensionarea situaţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *