Internațional

Kosovo: Curtea Constituțională validează un controversat acord cu Serbia

Încheiat în 2013 sub medierea Uniunii Europene, acordul prevede înființarea unei asociații a municipalităților sârbe, considerată crucială de Belgrad, cu scopul de a îmbunătăți drepturile minorității etnice în cauză din această țară cu 1,8 milioane de locuitori, în majoritate albanezi.

Asociația municipalităților sârbe "trebuie să fie înființată" potrivit termenilor acordului dintre Pristina și Belgrad, a declarat Curtea într-o decizie transmisă mass-media.

Cea mai înaltă instanță a țării și-a nuanțat însă afirmațiile, indicând că principiile înființării acestei asociații "nu sunt în acord complet cu spiritul Constituției" și "trebuie să se pună în conformitate cu standardele constituționale". În legătură cu această rezervă nu a fost oferită nicio explicație precisă.

În noiembrie, aceeași jurisdicție a suspendat cu titlu "provizoriu" punerea în aplicare a acordului.

Fostă provincie meridională sârbă, Kosovo și-a proclamat independența în 2008. Serbia nu a recunoscut niciodată această independență, spre deosebire de alte 108 țări, dar Uniunea Europeană a lansat un dialog între cei doi foști inamici, marcați în continuare de conflictul sângeros din 1998-1999, în vederea normalizării relațiilor bilaterale.

Opoziția kosovară paralizează de la jumătatea lunii septembrie activitatea parlamentului pentru a obține renunțarea la acordurile cu Serbia, utilizând frecvent gaze lacrimogene în clădirea legislativului pentru a întrerupe lucrările.

Partidele de opoziție susțin că aceste acorduri agravează diviziunile etnice și consolidează influența Serbiei în Kosovo. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *